60 éves a Jelenkor

2018.10.07. 15:30

Legjobb szerzőivel közösen ünnepel a jubiláló folyóirat

Sajnos gyakran szűnnek meg művészeti folyóiratok hazánkban, de a régióban ezen a téren van egy állandó stabil pont. A Jelenkor irodalmi folyóirat immár hatvan éve hónapról hónapra bemutatja az ország legjobb szépíróinak friss munkáit, most pedig rendezvénysorozattal ünneplik a jubileumi esztendőt.

Mészáros B. Endre

Fotó: Földesi Mihály

Ha visszamegyünk időben a kezdetekhez, akkor egészen 1958-ig kell visszatekerni az órát, mert a Jelenkor első száma 1958. októberében jelent meg. Tudni kell azonban, volt előzménye a nívós irodalmi gondolkodásnak, mert 1941–1948 között már működött a Sorsunk folyóirat Várkonyi Nándor vezetésével, s itt tanulta fiatalon a lapszerkesztést Weöres Sándor és Csorba Győző is. Az ötvenes években pedig a Dunántúl című lap következett, ám mivel szolidáris volt az 1956-os forradalommal, utána megszüntették. Két évre rá indult a Jelenkor és 1959-ben Tüskés Tibor lett a megbízott főszerkesztő, ami jelentős minőségi javulást hozott.

Hogy mi tartotta életben ennyi időn át a Jelenkort, pláne úgy, hogy vidékről szerkesztik, de országosan terítik, arról Ágoston Zoltán főszerkesztő így vélekedik:

– Talán, hogy a hatvanas évek elejétől a kortárs írók legjobbjai, Lázár Ervinnel, majd később például Nádas Péterrel az élen itt publikáltak. A Mozgó világ felszámolása után a Jelenkor maradt a „Folyóirat”, a rendszerváltás után pedig könyvkiadó is erősítette a pozícióit. Összességében a „minőség” eszme az, ami szerintem mindig előrevitte a lapot.

Arról pedig, hogy mi jellemzi a folyóiratnál az Ágoston-korszakot, több dolgot is kiemelt. 1992 szeptembere óta dolgozik itt és 1999 szeptemberétől irányítja a megjelenéseket, vagyis hamarosan maga is jubilál. Ugyanakkor felhívta a figyelmet egy fontos folyamatosságra. Ő ugyanis ismerhette személyesen Győző bácsit, sőt, csinált is vele és más meghatározó jelenkorosokkal a kilencvenes évek elején kisfilmeket. Csorba Győző gesztusai, mondatai ma is tisztán ott vannak a fejében.

A cél az volt korábban, és az most is, hogy a meghatározó szerzőket megtartsák. Az októberi lapszám például Bertók László-verssel indul, de lesz Nádas Pétertől és Oravecz Imrétől is írás. Emellett a középgeneráció: Garaczi László, Darvasi László vagy például Tóth Krisztina újdonságai is olvashatók, és persze jönnek fiataloktól is különlegességek.

Megtudtuk azt is, hogy miként ünneplik a jeles jubileumot. E héten szombaton megemlékező estet tartottak, 8-án Gyulán szerepelnek, 17-én pedig a pécsi gálaműsor következik a legnevesebb szerzőkkel, dr. Nagy Imre vezetésével, Bősze Ádámmal, aki a házigazda feladatokat látja el, és színészekkel, valamint a Pannon Filharmonikusok zeneművészeivel.

Fotókiállítást rendeznek 24-én a Király utcában, a volt Hamerli-lakásban, 30-án Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban felolvasóestet tartanak, novemberben pedig Székesfehérváron és Ljubljanában következik ünnepi műsoruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!