örök élet

2018.10.29. 17:30

Már több mint hetven éve kötötte össze életét a Gill házaspár

A hetvenedik házassági évfordulóját ünnepelte a napokban a bezedeki Gill házaspár. Ugyan a 90 éves Gill Ádám és 89 esztendős felesége, Kresz Margit közös élete nem indult könnyen, de a legnehezebb időket is átvészelték együtt, szeretetben.

Szabó Dániel

Fotó: Löffler Péter

Október 26-án, pénteken egy gyönyörű jubileumhoz érkezett a Gill házaspár, hiszen azóta elmondhatják magukról, hogy már több mint hetven éve összekötötték életüket. Az úgynevezett kegyelmi lakodalmat családjuk és barátaik társaságában november 3-án tartják meg a bezedeki kultúrházban.

Ritkaságszámba megy az ilyen szép évforduló, e fölött már csak a hetvenötödiket, azaz a koronaékszer-lakodalmat tartják számon, így mi is meglátogattuk Gill Ádámot és feleségét bezedeki házukban, ahol jelenleg négy generáció él együtt: kisebbik lányukkal, unokáikkal és dédunokáikkal egyaránt megosztják mindennapjaikat. Összesen két leány- gyermekkel, négy unokával és kilenc dédunokával büszkélkedhet a baranyai házaspár.

Gill Ádámné büszkén mesélte el nekünk, hogy együtt töltött hetven évüket végig boldogságban, egymás iránti feltétlen szeretetben és veszekedések nélkül élték le. Pedig nagyon nehezen indult közös életük: 1948 szeptemberén, a tervezett esküvőjük előtt egy nappal jött a hír, hogy német származásuk miatt el kell hagyniuk Bezedeket. Ekkor kényszerből elköltöztek Kisnyárádra, ahol végül összeházasodtak, s ahol nagy szegénységben életük legnehezebb tíz évét töltötték el. De arra az időszakra sem rossz szájízzel gondolnak vissza, hiszen, ahogy ők fogalmaztak: fiatalságuknak köszönhetően együtt át tudták vészelni azokat az időket is. A feleség mosolyogva hozzátette, hogy nagyon szerettek bálba járni, áttáncolták akkoriban az éjszakákat.

Egy évtizeddel később a családfő kemény munkából összegyűjtögetett pénzből visszavásárolta azt a bezedeki házat, amit saját kezűleg, édesanyjával építettek kitelepítésük előtt, és ahol ma napig boldogságban együtt él a családjával.

A családfő egy igazi példakép

Gill Ádámról, a kilencvenéves családfőről olyan szeretettel és tisztelettel beszélt felesége és a jelenlévő nagyobbik lánya, amire nagyon nehéz szavakat találni. Elmondásuk szerint ő egy igazi példakép, akinek ha rangsorolni kellene az életében a legfontosabb dolgokat, akkor az első három helyen egyaránt a család végezne, s csak azután következhet bármi más.

A családfő, amennyire még fizikális állapota engedi, aktív életet él: büszkén mesélt lovairól, amiket már csak lánya segítségével tud hintó elé fogni, de néha még mindig hajtja őket. Emellett szobabiciklit is használ, hiszen világéletében mindenhova kerékpárral járt, s nem akart lemondani erről hobbijáról sem. Habár néha előfordul, hogy elszunyókál tekerés közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!