Beruházás

2018.10.05. 11:30

Parkoló is lesz az új mohácsi piaccsarnok tetején

Javában zajlik a mohácsi piac átépítése, a félmilliárd forintba kerülő beruházás eredményeként jövő nyáron már egy vadonatúj létesítményben vásárolhatnak a mohácsi piacozók.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Parkoló a tetőn, fedett árushelyek, mosható térburkolat, raktárak, hűtőkamrák – ilyen lesz az új mohácsi piac.

A csarnokot és a hozzá tartozó egyéb építményeket az 1970-es években alakították ki, azóta csupán kisebb, a működés elégséges feltételeihez nélkülözhetetlen javítási és karbantartási munkákra került sor. Kopott elárusítóhelyek, töredezett beton és hiányos, időjárástól megtépázott, elöregedett plexi előtetők tengere fogadta a vásárlókat.

Tavasszal azonban búcsút inthettek mindennek a mohácsiak, akkor kezdődött el ugyanis a korábbi létesítmény bontása, majd az új építése.

A város félmilliárd forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a beruházás megvalósítására.

Az ütemesen haladó munkálatok során vasbetonból készülő födémszerkezetet húznak a piacnak helyet adó tér fölé, a tetőn pedig parkolókat alakítanak ki – ezzel egyszersmind megoldódnak a korábban már előtérbe került parkolási gondok is.

A Jókai utca felől fűthető, így télen csúszásmentes rámpa vezet majd a parkolókhoz, amelyeket árnyékolókkal védenek az időjárás viszontagságaitól. A parkolószint felett napelemeket helyeznek el, valamint igazi újításként két darab, elektromos autók töltésére alkalmas állomást is kialakítanak ebben az épületrészben.

A rámpától északra a piac működéséhez szükséges helyiségek, illetve zöldterületek, zöldtetők kapnak helyet, az árustér körbejárhatóságát pedig utcabútorok elhelyezésével biztosítják. A Piackapu üzletsorát a fejlesztés nem érinti, viszont elbontják a Jókai utcai bejárat melletti ingatlant, a volt csibeboltot, valamint a terület közepén lévő épületet is.

Az építkezés a terveknek megfelelően halad, a kivitelezés várhatóan 2019. június 30-án fejeződik be.

Nem szűnik meg az árusítás, a vásárlás lehetősége

Ebben az időszakban sem kell azonban lemondaniuk a mohácsiaknak a piacra járásról (és az eladóknak sem az árusítás lehetőségéről). A kistermelők és az árusítók részére ideiglenes helyszínként a Városház utcát jelölte ki az önkormányzat, a piacon jelenleg működő boltokat pedig a Városház utca felőli bejáraton, a munkaterülettől elzárt közlekedőfolyosók segítségével lehet majd elérni.

A lehetőség biztosítása azért is nagyon fontos, mert a mohácsi piac nem csak a Duna-parti város termelőinek és lakosainak biztosít árusítási, illetőleg vásárlási lehetőséget. A létesítmény hagyományosan nagyon népszerű a város körzetében lévő falvak termelői, illetőleg a Mohácsra bejáró vidéki vásárlók körében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!