Postabontás

2018.11.16. 11:40

Allergia: kezelni jobban megéri, mint meggyógyítani

Mennyit kaszál a gyógyszeripar az allergiásokon? És mennyi adóbevételt hoz ez az államnak – tette fel a kérdést olvasónk.

bama.hu

Nagyon sokat lehet olvasni és hallani a híradásokban arról, hogy mennyire fejlődik az orvostudomány. Ma már nagyon szépen tudják kezelni a betegségeket, ezzel javítva a betegek életminőségén.

Érthetetlen számomra, hogy a népbetegségeket, mint például az allergia, nem tudják gyógyítani, csak gyógyszerekkel kezelni. Illetve tudják: több százezer forintos kezelésekkel be tudják csapni úgy az emberi szervezetet, hogy az allergének ne okozzanak több gondot.

Nem értem, hogy ezek miért ilyen drága dolgok.

A statisztikák szerint Magyarországon tíz év alatt megduplázódott az allergiások száma: becslések szerint az allergiás betegek száma meghaladhatja a 2 milliót, ennyi embernél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet.

Öt év alatt 6,5 százalékkal nőtt az allergia elleni szereket szedők száma Magyarországon, írta nemrég az egyik országos napilap. Az elmúlt év különböző hónapjaiban a vényköteles termékekre havi 1400-1730, a vény nélküli gyógyszerekre pedig 920-1450 forintot fizettek a vásárlók dobozonként, az átlagár augusztusban volt a legmagasabb. Így talán jobban érthető, miért olyan drága a gyógyítás, a kezelés jobban megéri.

Mennyit kaszál a gyógyszeripar az allergiásokon? És mennyi adóbevételt hoz ez az államnak? H. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!