Pécs

2018.11.26. 09:40

Bepillanthattak a kutatómunkába

Politikai földrajzi konferenciát tartottak november 21. és 23. között a pécsi MTA székházban és több külső helyszínen.

T. V.

A három nap alatt főként a szigetvári és a mohácsi kutatások kerültek a középpontba. Az első nap a résztvevők ellátogattak a hazai oszmán építészeti örökség két kiemelkedő jelentőségű műemlékébe, Idrisz baba türbéjébe és Jakováli Hasszán pasa dzsámijába. Majd este sor került a Pécsi Zsidó Hitközség Székházának dísztermében „A Szulejmán-titok” című dokumentumfilm pécsi bemutatójára. Az eseményt a Zrínyi-Szulejmán Kutatócsoport vezetője, dr. Pap Norbert és a rendező, Borsody István nyitotta meg.

A csütörtök délelőtti plenáris ülésen a török háborúk emlékezete és a történetiség szerepe – Mohács és Szigetvár tekintetében – is szóba került. A párhuzamosan zajló szekcióülések fő témái között is szerepeltek a mohácsi és a szigetvári régészeti kutatások. A zárónapon, pénteken pedig csoportos szakmai kirándulást tettek a résztvevők a konferencia témakörei által érintett helyszínre, Szigetvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!