graffiti

2018.11.15. 20:00

Eltűntek a csúf falfirkák a múzeum épületéről

Ugyan visszaszorulni látszik a graffitizés, elszomorító látni az újabb, akár emblematikus épületeken is megjelenő firkákat. A Természettudományi Múzeum épületének homlokzatára több mint fél éve írta fel valaki szerelme nevét szép nagy betűkkel, de egy kisebb méretű graffiti már jóval régebb óta éktelenkedett a múzeum Szabadság utca felőli részén.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Örömmel tapasztalták az arra járók, hogy eltűntek a firkák, és már a lábazatot cserélik le a szakemberek sokkal tartósabbra. A Janus Pannonius Múzeum lapunk kérdésére azt válaszolta, a graffiti eltüntetése több lépésben oldható meg – a festés előtt, hogy a firka ne üssön át, több rétegű glettelésre volt szükség. A második glettréteg már eltakarta a graffitit, így a festés megtörtént.

A pécsi Szigeti úton utcanevet jelöl egy társasházon az ötletes falfirka.

Vandalizmus vagy művészet?

Évente néhány száz graffitivel, vagy más néven falfirkával gyarapszik a város. A küzdelem a vandálok ellen nem egyszerű, kamerarendszerrel, járőrökkel, graffitiálló felületekkel próbálják visszaszorítani az önjelölt „utcai művészeket”. Jó hír, hogy a baranyai megyeszékhelyen nincs sokkal több falfestmény, mint akár öt-tíz évvel ezelőtt volt, sőt, számuk csökkenni látszik a védekezésnek köszönthetően.

Sajnos a legtöbben a graffiti szó hallatán az illegálisan elkészített, agresszív és csúnya alkotásokra gondolnak, azonban mindenképpen meg kell jegyezni, sok graffiti nem rongálás céljából jön létre. Azok fiatalok, akik szívesen vesznek kézbe festéksprayt, időről időre legális teret kapnak műveik létrehozására. A városban járva több igazán szép graffitivel is találkozhatunk, a Csinos Presszó falán, egy Szigeti úton lévő társasházon, vagy a Béke Parkban lévő már a művészi kategóriába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!