Megőrizték a múltat

2018.11.15. 08:34

Felújították a százéves sváb házat a faluban

A Nagypall főutcáján található régi sváb épületet, amely a helyi általános iskolának, orvosi rendelőnek, könyvtárnak, múzeumnak ad otthont.

Zs. J.

Teljesen felújították a település főutcáján található régi sváb épületet, amely a helyi általános iskolának, orvosi rendelőnek, könyvtárnak, múzeumnak ad otthont.

Az épületet az 1920-as években a Müller család építette. A második világháború utáni kitelepítés a nagypalli családot sem kímélte, 1947-ben kénytelenek voltak elhagyni a falut, hátrahagyták házukat és Németországba költöztek. Azóta a Müller család leszármazottai nem jártak a faluban.

– Ha az épület falai beszélni tudnának, rengeteg történetről mesélnének – mondta el lapunknak a település polgármestere, Grátz Erika.

Az 1950-es években a helyi általános iskola költözött az épületbe, ahol tanárlakást is kialakítottak. Majd a nagypalli tanács, a Magyar Dolgozó Pártjának helyi szervezetének adott otthont. A délszláv háború ideje alatt egy menekült család lakott az egyik szárnyban.

Az idő múlása az épületen is mély nyomokat hagyott. Fontossá vált a felújítása, ami európai uniós pályázati pénzből valósult meg.

A beruházás összköltsége 43 millió forint volt, aminek kilencven százalékát nyerte el a település.

A munkák április elején indultak, teljesen korszerűsítették a fűtést. Az általános iskola elavult gázkazánját és a fűtési rendszer radiátorait leszerelték, helyette új, modern, nagy hatásfokú gázkazánt és radiátorokat építettek be. Az iskola villamos energia fogyasztására napelemes rendszert telepítettek az udvari déli tájolású tetőre. Továbbá kicserélték az épület nyílászáróit, és a tornácon a külső oszlopok cseréje is megvalósult.

Az ünnepélyes átadóra tegnap került sor, amelyen Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője az elvégzett munka jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!