Jól dolgoznak Hobolban

2018.11.28. 11:30

Papp Imre agrárgazdálkodó az Év vállalkozója lett Baranyában

Ritkán jut ilyen elismerés a földeken tevékenykedőknek: az Év vállalkozójának választotta a kisvárosnyi területen termelő Papp Imrét a Vállalkozók Országos Szövetségének baranyai elnöksége.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Mekkora a vállalkozása?

– Úgy kezdődött, hogy a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakban pár száz négyzetméteren fűthető fóliasátorban virágokat termesztettünk. Aztán az öcsémmel a családnak jutó kárpótlási jegyekből vásároltunk 70 hektár földet, de ma már 500 hektárt művelünk (ez kb. 2x2,5 kilométernyi terület). Időközben a testvérem kiszállt a társaságból, belépett helyette az egyik lányom a férjével, mindketten agrármérnökök, napjainkban pedig 11-en dolgoznak a vállalkozásban.

– Ez azért még kevés lenne az Év vállalkozója címhez.

– Az is kellett, hogy három éve beindítottuk a vvetőmagüzemünket. Így ugyanakkora területen 25 százalékkal nőtt az árbevételünk, és négyszer jobb lett az eredményünk. Másrészt mi nem csak eladjuk a vetőmagot, tanácsokat is adunk hozzá. Továbbá évről évre fajtabemutatókat tartunk, ahol a legjobb szakemberektől lehet tanulni.

– Milyen alapokkal vágott neki az agrárgazdálkodásnak?

– A kétújfalusi tsz szállítási ágazatvezetője voltam. Mindemellett amikor az öcsémmel belevágtunk, két évig egy fillért sem vittünk haza, minden pénz újabb földekre és gépekre kellett.

– Mi adott lendületet a folytatáshoz?

– Hogy felmértük, rengeteg pénzt visz el a terményszárítás, a tsz-ek utódcégei pedig ezen a téren monopolhelyzetben voltak. Így építettünk egy szárítót, alámentünk az áraknak, a haszonból pedig kialakítottuk a telephelyünket. Mondjuk az is kellett, hogy gyakran 16 órás műszakban dolgoztunk, s olykor még januárban is kint voltunk a földeken.

– Ez nem egy végtelenségig tartó öngerjesztő kör? Hiszen ha jön egy kis haszon, azt rögtön visszaforgatják.

– Úgy döntött a család, hogy megállunk ekkora területnél. Egyértelműen látszik, hogy ebből tisztességesen megélünk, most már a legtöbbet igyekszünk kihozni a lehetőségeinkből. Én pedig jövőre elérem a nyugdíjaskort és egy kicsit hátrébb húzódom. Akkor talán több időm jut pecázni a magyarlukafai tavon, ahol pillanatnyilag leginkább csak tagdíjat fizetek, valamint a céges összetartó bulijainkat tartjuk. Mert ilyen munkához jó csapat kell és nem panaszkodhatunk: egyik kollégánk nemrégiben nősült, az esküvőjén pedig ott volt mind a tizenegy munkatárs a teljes családjával.

Gépész alapokkal indult az életnek

Papp Imre 1955-ben született Szigetváron. Hobolban nőtt fel, ott járta ki az általánost, majd a Zipernowsky Gépipari Technikumban érettségizett. Egy évet dolgozott a pécsi Szövaut szövetkezeti szállító vállalatnál, 11 évet a Szigetvári Volánnál, 5 évet a kétújfalusi tsz-ben. A rendszerváltáskor mezőgazdasági egyéni vállalkozó lett, a Pap és Papp Kft.-t 1996-ban alapította testvérével, melynek 10 éve egyedül az ügyvezetője. Felesége Mária, három lányuk: Orsi (38) tanárnő, Kata (36) agrármérnök, Fanni (24) a PTE egészségügyi karán végzett, és két unokájuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!