Pécs

2018.11.30. 14:00

Saját karácsonyfákat állítanak a kereskedők

Tavaly Simor Judit üzlettulajdonos álmodott egy nagyot és kezdeményezésére a pécsi Ferencesek utcáját az adventi időszakra a helyi kereskedők, lakók feldíszítették saját karácsonyfáikkal, fényfüzéreikkel és tették hangulatosabbá az utcaképet.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

– Egy varázslatos olasz kis városban jártam, ahol az ottani helyi kereskedők díszítették fel utcájukat karácsony előtt. Sárga fényfüzérek, díszek lógtak a boltok előtt felállított fákon. Annyira hangulatos volt, hogy órákra ott ragadtam. Néztem a kirakatokat, sütiztem, kávéztam – mesélt élményéről Simor Judit. – Hazatértem, és felkerestem a helyi boltosokat, hogy mi lenne, ha ezt mi is megvalósítanánk.

A tavalyi akció annyira jól sikerült, hogy idén sem lesz ez másként. December elsején hozzák a fákat, kezdődik a dekorálás és remélhetőleg estére már fényárban úszik majd az utca.

– Családok jöttek, fotóz-kodtak, egyik fától a másikig mentek. Öröm volt nézni, ahogy csillogtak a szemek. Volt, mikor csak annyit mondtak: anya még ezt, és már rohantak tovább – mesélt a tavalyi hangulatról Simor Judit. – Valami kis extrákat, pluszt még hozzá lehetne tenni. Jó lenne, ha a helyi vendéglátósok forralt bort, puncsot, forró csokit árulnának az utcán. Érkezne a gesztenyés... – és sorolta elképzeléseit. Közben ragyogott az arca és érződött, hogy igazán szívén viseli az utca sorsát. – Az idei évben sem lesz másként, saját fánkat felajánlom, és december 24-én hazaviheti, aki jelentkezik érte a boltunkban.

Tavaly mindenki megvásárolta a saját díszítőelemeit. Sokan saját cégüket mutatták be, a kesztyűsök kesztyűt lógattak a fákra, a telefonos telefonnal, a fogorvos protéziseket rakott rá.

– Jó ötletnek tartom. Egy alulról jövő kezdeményezés, ami mögé sokan odaálltunk – monda Nagy Levente, a Bagolyfészek boltvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!