Komló

2018.12.09. 09:45

Tornacsarnokot is kapott a felújított általános iskola

Mintegy kétmilliárd forintból megújult és bővült a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola, szomszédságában pedig a mai kor igényeinek mindenben megfelelő óvoda is épült – a püspöki áldással kísért nagyszabású átadó ünnepséget pénteken tartották.

Wald Kata

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tették le a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola felújításának alapkövét – pénteken pedig már a beruházás átadóünnepségét tartották.

Mint azt Udvardy György megyés püspök ünnepi beszédében kiemelte, az egyház, az állam, a komlói önkormányzat összefogásának eredményeként kétmilliárd forintból újulhatott meg a Pécsi Egyházmegye tulajdonában lévő intézmény – az iskola alapterülete több mint a duplájára, csaknem 4500 négyzetméteresre növekedett és egy teljesen új óvoda is épült a szomszédságában.

– A komlói beruházás nagyságrendjét tekintve egyedülálló a pécsi egyházmegyei fejlesztések között, ugyanakkor teljesen illeszkedik a hosszú távú koncepcióba, hiszen Mohácson, Pakson, Tamásiban is tervezzük oktatási intézmények korszerűsítését, kialakítását – tette hozzá a megyés püspök.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében kiemelte: Komlón 2010-ben több mint 20 százalékos volt a munkanélküliség, ezzel szemben most, nyolc esztendővel később, a városban megvalósuló számos egyéb nagyszabású beruházás mellett egy megújult iskola és óvoda átadását ünnepeljük, ami kiemelkedő eredmény.

– Komlón 1937–38-ban épült meg a város két meghatározó épülete: a római katolikus templom és mellette az iskola, akkor állami oktatási intézményként. Örömteli, hogy most, nyolcvan év elteltével, ugyanazon a területen újra egy, a település életében rendkívül fontos szerepet betöltő létesítmény átadására kerülhet sor – emelte ki Polics József, Komló polgármestere a püspöki áldással kísért átadóünnepségen.

Az iskola egy új emelettel bővült, és modern, új tornacsarnokkal – a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységekkel együtt – is gazdagodott az intézmény. A nagyszabású fejlesztés részeként korszerű szaktantermek, laborok jöttek létre. Az új 530 négyzetméteres tornacsarnok mérete a korábbinak több mint háromszorosa – az iskolába járó mintegy 350 gyermek számára biztosítottá vált a mindennapos testnevelés, emellett az iskolai rendezvények helyszínéül is szolgálhat az új csarnok. A bővítés eredményeként az iskola épületének hasznos alapterülete összesen mintegy 2400 négyzetméterrel nőtt.

Ez év őszétől már az új óvodába járhatnak a gyerekek

A Szent Bernadett Óvoda is teljesen megújult: a régi, elavult épületet elbontották, helyére új, kétszintes, négy csoportot befogadó intézményt emeltek, ősztől már birtokba is vehették a gyerekek. Többek közt tágas személyzeti helyiségek, akadálymentes vizesblokkok, lift, négy különálló, a mai kor igényeinek és az érvényben lévő szabványoknak mindenben megfelelő csoportszoba kapott helyet az új intézményben. A tervezés elsődleges célkitűzése volt a nevelés-oktatás méltó építészeti kereteinek megteremtése egy, a 21. századnak megfelelő épületegyüttesben. A projekt az óvodai ellátás hozzáférhetőségének javítását célozta, hisz jelentős igény mutatkozott az egyházi fenntartású óvodai ellátásra – a fejlesztésnek köszönhetően korábbi 75 férőhely mellett az intézmény további 25 óvodás ellátását tudja biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!