baranyai körkép

2019.01.05. 09:45

A fiatalok lelkét ápolják krízishelyzetben

Sokan fordultak a telefonos lelkisegély-szolgálathoz az ünnepi időszakban.

B. D.

Az advent, a karácsony a legtöbb embernek vidám, szeretetteljes időszak, de éppen ezért az egyedül élők számára krízist jelent. Ilyenkor segítség lehet a telefonos lelkisegély-szolgálat, amit az ünnepek alatt most is nagyon sokan kerestek fel. A pécsi Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány a 137-00 ingyenesen hívható Ifjúsági Lelki Elsősegély működtetésében vesz részt, a telefonszám minden hétköznap 17–21 óra között érhető el.

Ebben az időszakban áramlik a békés, boldog karácsonyi hangulat, idillikus családokat bemutató filmek, örömteli készülődés, csillogás mindenütt. De a valóságban vannak magányos emberek vagy olyanok, akik konfliktusokkal teli családban élnek. Számukra nagyon nehéz megélni ezt a szakadékot, ami az adventi üzenet és a saját tapasztalatuk között van.

A gyerekek, a serdülők a téli szünetben sokkal több időt töltenek otthon, emiatt a feszültség, a veszekedések megszaporodhatnak a családban. Közeledik a félévi bizonyítványosztás időszaka is, emiatt a jó eredményekre törekvő diákokban nőhet a szorongás, a szülők részéről pedig a rájuk nehezedő nyomás.

A tapasztalatok szerint a fiatalok magukra maradhatnak a problémáikkal, nincs senki, akivel beszélhetnének gondjaikról. A telefonszolgálat nagy előnye, hogy anonim módon hívható, azaz a telefonálónak nem kell bemutatkoznia, és más adatot sem kérnek tőle, ezért szorongás nélkül elmondhat bármit. A hívást fogadó ügyelők is névtelenek, olyan önkéntesek, akik azért végzik ezt a munkát, mert fontos nekik, hogy segítsenek fiatal embertársaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!