Diszkrimináció

2019.01.26. 11:30

A munkáltatók teszik a legtöbb hátrányos megkülönböztetést

Az elmúlt évben több mint százan keresték fel az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megyei referensét. A leggyakrabban még mindig a foglalkoztatással kapcsolatos jogsértésekre derül fény.

Zsíros Krisztina

Évente átlagosan 1300 új írásos kérelem, beadvány érkezik az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, a Baranya megyei referensét tavaly több mint száz különböző ügyben keresték fel és ezenfelül sok esetben telefonon, vagy e-mailen kértek segítséget az ügyfelek.

Várandósságuk miatt mondtak fel nekik

– Baranya megyében a leggyakrabban az egészségi állapot miatti, továbbá az anyaság–várandósság miatti hátrányokozások miatt keresik fel az ügyfélfogadást.

Nagy számban fordultak a hatósághoz olyan ügyfelek, akiknek a munkaviszonya a várandósságukkal, vagy a keresőképtelenséget előidéző betegségükkel kapcsolatban szűnt meg – mondta a megyei referens.

A foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnése egyben a társadalombiztosítási jogviszony megszűnését is eredményezte, tehát azok a várandós hölgyek, vagy betegség miatt munkaképtelenné vált személyek, akiknek megszűnt a munkaviszonyuk, éppen akkor veszítették el a táppénzre való jogosultságukat, amikor arra a legnagyobb szükségük lett volna.

A megegyezés rendszerint mindkét fél érdeke

Az EBH megyei referense elmondta, a munkáltatók egy része az eljárás során belátta, hogy a jogviszony megszüntetése nem volt jogszerű. Nem véletlen, hogy a hatóság közel annyi egyezséget hagy jóvá, mint ahány elmarasztaló, jogsértést megállapító határozatot hoz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság évente átlagosan 300 körüli érdemi határozatot hoz, illetve az elmúlt évben megközelítőleg összesen 15 millió forint bírságot szabott ki, figyelembe véve a jogsértés súlyát és az eljárás alá vont cég vagy szervezet gazdálkodásának az eredményét is.

Nem akart táppénz-hozzájárulást fizetni

Több jogsértést is elkövetett az az építőipari munkáltató, aki a balesetet szenvedett és megműtött dolgozóját elbocsátotta. A férfi főnöke elmondta, hogy a cég nem fog betegszabadságot és táppénz-hozzájárulást fizetni. Ezután a panaszos megkapta a balesete előtti munkanapra visszadátumozott, azonnali hatályú felmondást azzal az indokkal, hogy többszöri figyelmeztetés ellenére késve jelent meg a munkahelyén. Késésre és figyelmeztetésre azonban nem került sor és nyilvánvaló volt, hogy a munkáltatója csak azért szüntette meg a munkaviszonyt, mert nem kívánta felvállalni a keresőképtelenség esetén fizetendő terheket.

Kiderült az is, hogy a munkáltató a NAV nyilvántartása felé bejelentette a munkaviszonynak a baleset előtti napon történő megszűnését. Ennek az lett a következménye, hogy a munkavállaló már a műtétje napján és az azt követő kontrollvizsgálatok idején sem volt biztosított.

Pécsen a Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztálya és havonta egy alkalommal a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete (Lyceum utca 5.) a hatósági ügyfélfogadás helyszíne. Emellett minden hónapban két különböző járási székhelyen, Mohácson, Siklóson és Szigetváron a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a többi járási székhelyen pedig a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatoknál kereshető fel a hatóság referense.

Olvasónkat jogszabály szerint nem érhette volna hátrány a származása miatt

Keddi Postabontás rovatunkban egy olvasónk azt panaszolta, hogy szombat éjjel nem engedték be az egyik pécsi szórakozóhelyre. A szolgálatban lévő biztonsági őr azt állította, hogy zártkörű rendezvény van, ám ez nem volt igaz, hiszen a férfivel tartó két másik személyt beengedték, őt pedig nem. Olvasónk szerint minden bizonnyal roma származása miatt érte őt hátrányos megkülönböztetés.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál eljárás abban az esetben indítható, ha az ügyfelet valamilyen, törvény által védett adottsága, tulajdonsága, jellemzője (például a neme, az egészségi állapota, a fogyatékossága, az életkora, a családi állapota, az anyasága, terhessége, a nemzetisége, a vallási, vagy világnézeti meggyőződése, a politikai véleménye, a vagyoni helyzete, a társadalmi származása, az érdekképviselethez való tartozása, a munkaviszonya határidős jellege, vagy más, a személyiségéhez közvetlenül kapcsolódó és a személyisége lényegi vonásának tekinthető jellemzője) miatt éri hátrányos megkülönböztetés.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!