Baranyai körkép

2019.01.29. 07:00

Életveszélyt előz meg a fák gallyazása, már elkezdődött a munka

Megkezdődtek az élet- és vagyonvédelmet, valamint az áramellátás biztonságát szolgáló gallyazások, megyeszerte folynak majd a munkák az elkövetkezendő időszakban.

Wald Kata

Elérkezett a fák gallyazásának ideje – az E.ON arra kér minden ingatlantulajdonost, hogy ne feledkezzenek meg a teendőről. A viharos időjárás ugyanis egyre gyakoribb és ilyenkor a védőtávolságon belülre nőtt faágakat a szél hozzácsapja a villamos vezetékekhez, nagyobb ágak szakadnak le, fákat csavar ki tövestől a szél. Ez sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat. Az E.ON szakemberei szeretnék megelőzni ezeket az áramszüneteket, ebben a fák tulajdonosainak segítségét is kérik.

– A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség – hangsúlyozta Varga Ivett, az E.ON kommunikációs munkatársa. Ha az ágak elérik a vezetéket, pusztán a növény érintése, illetve a környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan esetekben, amikor a fák a vezetékek biztonsági övezetében vannak; ha ugyanis az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak – mint a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia. Ha ez nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött, közbeszerzési szabályok szerint kiválasztott vállalkozóval (előírás a kertészeti végzettség), saját költségére végezteti el a gallyazást, az élet- és vagyonbiztonság érdekében.

Ütemezett, előre tervezett munkák esetén, annak megkezdése előtt az önkormányzatot a szükséges és várható beavatkozásokról értesítik.

Az E.ON arra kér minden kerttulajdonost, hogy – mint azt a vonatkozó szabályozás is előírja – a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát, mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt.

Megyeszerte dolgoznak majd

Januárban eddig Vasas, Hird, Somogy, Felsőszentmárton, Orfű településeken történt gallyazás a kisfeszültségű hálózat biztonsági övezetében. Jelenleg Bólyban zajlanak a munkálatok. Februárban Pécs környékén és a város egyes részein indul a gallyazás, az E.ON megbízott partnere várhatóan a következő városrészekkel kezd: Újhegy, Üszög, Nagyárpád, Postavölgy, Málom. Ezen kívül Almáske­resztúron várhatóak még hasonló munkálatok a következő hetekben.

Mindezek mellett a településeken kívül erdős területeken a középfeszültségű, 20 kV-os vezetékek környezetében folyik még nyiladéktisztítás. Ezek célja szintén az áramszünetek megelőzése, melyet a kidőlő fák, leszakadó faágak okozhatnak főként szeles, viharos időben. Ezek a következő területeket érintik a következő hetekben: Majs, Bóly-Szederkény, Mohács-Belvárdgyula, Mohács-Hímesháza, Sumony-Vajszló, valamint Pécs Kertváros-Vasas térségében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!