Sásd

2019.01.09. 14:03

Képességeket fejleszt a sakk az iskolában is

Baranya megye több városának általános iskoláiban már évek óta működik sikeresen sakkfoglalkozás a gyermekek részére.

B. D.

Most a Sásdi Általános Iskolában is lehetőséget biztosítanak a sakkszakkörre és a nebulók képességeinek fejlesztésére. A foglalkozásokon Csiszár Csaba nemzetközi sakkmestertől tanulhatják meg a lépéseket a gyermekek. A sakk képességfejlesztő hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrálóképességet, igen jelentősen fejleszti a gyerekek önállóságát és a tudatos önfegyelmet.

A gyermekek egyúttal megtanulják kezelni a sikert, és ami jóval nehezebb, elviselni a kudarcot, ezáltal erősödik a játékosok önbecsülése. A tapasztalatok szerint a diákokban kialakul a játék közben a tárgyilagos szemléletmód. Fontos eleme a tanulásnak, amikor a sakkjátékos cselekedeteit előre próbálja látni, illetve kiszámítani, így természetessé válik, hogy tetteik következményeit felvállalják és elviselik. Megszokják továbbá azt is a diákok, hogy minden egyes lépésnél viszonylag rövid idő alatt, egyedül kell gondolkodniuk és dönteniük, így gyakorlatot szereznek a vizsgahelyzetekhez, vagy az iskolai felelésekhez.

A teljesítmény tisztelete révén magától belátja a diák, hogy aki többet tanul, eredményesebb lesz. A sakkjáték fejleszti a gondos megfigyelést és észlelést, a pontos emlékezetet, a kritikai gondolkodást, a problémaérzékenységet és a problémamegoldó képességet, valamint a megosztott figyelem képességét, amelyet a tanulás során is hasznosíthatnak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!