kitüntetés

2019.01.21. 21:09

Korinek László jogászprofesszor kapta idén a Tüke-díjat

Ünnepélyes keretek közt adták át hétfőn este a civilek legrangosabb elismerését, a Tüke-díjat. Jogászprofesszort, pécsi olimpiai bajnokokat és 100 éves sportkört jutalmaztak.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

Nagyestélyis hölgyek és elegánsan öltözött urak töltötték meg hétfőn 18 órakor a pécsi székesegyházat. A szentmisét Garadnay Balázs kanonok celebrálta, aki egyben a Tüke Alapítvány kuratóriumának alapító tagja is.

 

A pécsi civilek évenkénti legnagyobb eseménye, a Tüke-díj átadása ezután a Dóm Kőtárban zajlott. Ha pedig hagyományok: Mária Terézia királynő 238 évvel ezelőtt állíttatott ki Pécsnek királyi privilégium levelet, amely a várost szabad királyi rangra emelte és 2004 óta ezen a napon adják át a Tüke-díjakat, amelyeket a város polgárai szavaznak meg. Az elbírálást, az ünnepséget öt tüke pécsiből álló alapítványi kuratórium szervezi, s eddig 21-en részesültek Tüke-díjban, továbbá három civil szervezet kapott elismerő oklevelet és emlékérmet, tavaly pedig első ízben Ifjúsági Tüke-díjat is osztottak. Csak emlékeztetőül: a díjat azok kaphatják meg, akik a város fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak, jó példával járnak elöl.

Az ünnepségen Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke (fia, a 14 esztendős Habsburg Károly is vele tartott az eseményre) így összegezte a nap jelentőségét: „Az elismerést azok kapják, akik példát állítanak elénk tehetségből, emberségből, tudásból. Köszönöm a pécsi polgárok aktív részvételét, javaslataikat, támogatásaikat, mert ezek az elismerések erősítik az összetartozást, a város hírnevét.”

Elindította a Magyarok Kenyerét

A Tüke-díjat dr. Korinek László akadémikus, jogász, egyetemi tanár vehette át. Az MTA doktora az Akadémia krimi-

nológiai és rendészeti bizottságának tagja, személyében hatvan év után lett 2013-ban pécsi jogász a rendes tagja az MTA-nak. A rendszerváltáskor helyettes államtitkár volt a Belügyminisztériumban és aktív szerepe volt a Kolping-mozgalom 1989-es újraélesztésében, 1990–1998 között a Magyar Kolping Szövetség világi elnöke volt. 17 éven keresztül töltötte be Németország pécsi tiszteletbeli német konzul címét, ő indította el 2011-ben a Magyarok Kenyere programot. Több pécsi emlékművet (pl. a vasútállomáson a Holokauszt emlékművet, Deák Ferenc szobrát a Kossuth téren) a kezdeményezésére hoztak létre.

Korcsolyázók az Ifjúsági Tüke-díjasok

Immár a második alkalommal ítélik oda ezt az elismerést, s ezúttal a pjongcsangi téli olimpián az 5000 méteres gyorskorcsolya csapatversenyben győztes magyarok két pécsi tagja, Knoch Viktor és Burján Csaba kapta meg az elismerést. Knoch Viktornak ez már a negyedik olimpiája volt, emellett világbajnoki ezüst- és bronzérmes váltóban, háromszoros Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes ugyancsak váltóban és Universiade-győztes. Megkapta a város Pro Civitate kitüntetését is.

Burján Csaba továbbá világbajnoki ezüst- és bronzérmes váltóban, kétszeres Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, és ugyancsak Universiade-győztes. Mindketten a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzői.

Díjazott sportkör

A civil szervezet részére adományozott elismerő oklevelet és emlékérmet idén harmadik alkalommal lehetett elnyerni és az elismerést az ebben az esztendőben 100. évét ünneplő Pécsi Vasutas Sportkör kapta a város minőségi sportjának fejlesztése érdekében végzett hasznos, önzetlen másokért felelősséget vállaló munkájáért. A sportegyesületet Litke Jenő üzletigazgató elnökletével hozta létre 500 sportoló és pártoló tag, és ez a legrégebbi megszakítás nélkül működő pécsi sportegyesület. A Pécsi Vasutas Sportkörnek (PVSK) 12 szakosztálya van, és az elmúlt száz évben 11 olimpikonnal büszkélkedhet, olyan hírességekkel, mint például Lippai Antal és Solymossy Egon atléták az 1952-es, Tolnai Márta tornász az 1964-es és 1968-as, valamint Honti Róbert atléta, aki az 1968-as (ma is köztünk él) olimpián képviselte hazánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!