biztonság

2019.01.08. 20:00

Új térfigyelő kamerákat szerelnek fel Pécsen

A város hatvanöt pontján szerelnek fel térfigyelő kamerákat, az erről szóló támogatási szerződésre már rákerültek az aláírások a Belügyminisztérium és a pécsi önkormányzat részéről. A napokban ismét közelebb került a megvalósítás, elindították ugyanis a közbeszerzési eljárást. Csaknem 136 millió forint lehet a felső határ – írta a Pécsi Újság.hu

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Még a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében helyeztek el 32 darab térfigyelő kamerát Pécsett, ezek száma a későbbi bővítések révén mostanra megduplázódott. Ugyan az eszközök sokat segítenek a bűnüldözésben, illetve a megelőzésben, viszonylag csekélynek mondható a város lefedettsége.

Hamarosan ez változni fog, a lap szerint ugyanis a Belügyminisztérium ugyanis csaknem 136 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti a pécsi önkormányzatot. A pénzből újabb hatvanöt darab térfigyelő pásztázhatja majd a közterületeket.

A városházán úgy tájékoztatták lapunkat, hogy kamerák kerülnek többek közt a kertvárosi Testvérvárosok terére, az Aidinger János, a Móra Ferenc utcákba és a Maléter Pál útra, a keleti városrészben a Fekete Gyémánt térre, a Komlói útra és a Fehérhegyi utcába. Egyetemvárosban és Uránvárosban más helyszínek mellett a Stadion és a Tüzér utcákban, az Ifjúság útján és a Rókus utcában helyeznek ki eszközöket, a belvárosban pedig például a Citrom, a Munkácsy Mihály és a Lánc utcában. A támogatási összegbe a rendőrségi térfigyelő központ fejlesztése is belefér.

A helyszínek kiválasztásában természetesen a rendőrség és a közterület-felügyelet is részt vett. Közös álláspont volt, hogy elsősorban olyan helyekre kerüljenek a műszerek, ahol magas a személy elleni erőszakos cselekmények, illetve a rongálások száma. Ezek mellett a forgalmas szórakozóhelyek és csomópontok figyelése is indokolt.

A fejlesztéshez a törvényi előírások értelmében közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Ennek keretében legalább öt társaság számára szükséges úgynevezett ajánlattételi felhívást küldeni. Az önkormányzati szakemberek négy budapesti, illetve egy pécsi céget vonnának be, tőlük várnak ajánlatokat a megvalósítással kapcsolatban.

Biztonságot adnak az eszközök

A térfigyelő kamerák nemcsak a szubjektív biztonságérzetet növelik, hanem nagy segítséget nyújthatnak a rendőröknek a különböző bűncselekmények, illetve szabálysértések elkövetőinek kézre kerítésében. Ami pedig talán még ennél is fontosabb, bizonyíthatóan nagy szerepük van ezeknek az eszközöknek a bűnmegelőzésben is: a tapasztalatok és a statisztikák szerint a kamerákkal figyelt területek többségében ritkábban kell intézkedniük az egyenruhásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!