Baranyai körkép

2019.02.07. 14:00

A minimálbér húzza a megyei ajánlatokat

Mindössze 13 396 álláskereső szerepel a baranyai nyilvántartásban. Ennél csak az előző két hónapban mértek kevesebbet – derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának legfrissebb adataiból.

Bátonyi Donát

A 2019-től érvényes új jogszabályok szerint emelkedtek a minimálbérek 8 százalékkal. Így január 1-jétől a mindenkori minimálbér elérte a bruttó 149 000 forintot, ami napi bérre lebontva 6 860 forint. Ez kedvezmények nélkül nettó 99 085 bért jelent.

Ettől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben a foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként a garantált bérminimum, teljes munkaidő esetén bruttó 195 000 forint, ami nettó 129 675 forintnak felel meg.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán februárban mintegy 124 regisztrált munkalehetőség közül válogathatunk. Jelenleg Baranyában a legnagyobb szükség a raktárkezelőkre, a gyári összeszerelőkre és a rakodó munkásokra van. Ezekhez a munkákhoz elég csupán a nyolc általános és a jó fizikum. A munkájukért cserébe havi bruttó 200-250 ezer forintot is megkaphatnak.

Az érettségivel rendelkezőket általános irodai adminisztrátori állások mellett szállodai recepciós munkakörök várják. Ezeknél a munkalehetőségeknél a cégek első körben a legtöbb esetben a garantált bérminimumot adják meg a dolgozóiknak.

A diplomások elsősorban az oktatásban és az IT-szektorban tudnak elhelyezkedni jelenleg Baranya megyében. Az ő fizetésük gazdasági szektoronként eltérő.

Most sem könnyű a munkakeresés

Sokat lehet arról hallani, hogy milyen nagy a munkaerőhiány egyes szektorokban. Ilyen például a vendéglátóipar, ahol minden második étterem emberhiánnyal küszködik. Azonban hiába adják fel a tél közepén az álláshirdetéseket, a legtöbb helyen csak március végétől tudják őket alkalmazni – mondván még nem indult el a szezon, és a kevés vendég miatt csak tavasztól lenne rájuk szükség.

Akadnak olyan szektorok, ahol túlkínálat van a munkavállalók tekintetében, ilyenek főleg az irodai munkák, ahol a munkáltatók könnyedén válogathatnak a jelentkezők között, több esetben pedig előnyben részesítik az egyedülálló vagy idősebb hölgyeket, az esetleges babaáldás elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!