tudnivaló

2019.02.26. 20:00

Agancsok: nem lehet csak úgy hazavinni

Tél végén, tavasz kezdetén hullajtják el agancsukat a gímszarvasok. Először az öreg és a középkorú egyedek, majd az első agancsú bikák szabadulnak meg fejéküktől, amik igen értékesek lehetnek.

B. D.

A bikák egykori ékessége azonban nem lehet azé, aki rátalál: az agancsok a területen vadászati joggal rendelkező társaságé. Ugyan írásos engedéllyel szabad gyűjteni, aki viszont nem rendelkezik ilyen írásos dokumentummal, az törvényt szeg.

Egregi Sándor, az egyik helyi vadásztársaság vadászmestere lapunknak elmondta, hogy egyre többen nyújtanak be ilyen kérelmet. A társaságuk főleg olyanoknak ad ki engedélyeket, akiket már ismert, megbízható embereknek tartanak, és leadják náluk a talált agancsot, amiért cserébe természetesen fizetnek nekik.

– A rátermett agancsgyűjtők tudják a vadak legkedveltebb tartózkodási helyét, mindemellett gyakran lehet látni a fa törzsein is az erősebb fizikai behatás nyomait, amely jó kiindulópontot jelenthet. Az igazán tapasztaltak ismerik, hol van a fővadváltó, ugyanis ezek az állatok nem összevissza kószálnak az erdőben, hanem egy bizonyos nyomvonalt követnek. Ezeken az útvonalakon lehet a legnagyobb eséllyel megtalálni egy-egy nagyobb agancsot – mondta Egregi Sándor.

Vannak ugyanakkor olyan agancsgyűjtők is, akik kutyákat visznek magukkal és amikor meglátják a szarvasokat, akkor a sűrű erdőben megkergetik a bikákat – ugyanis ahogy az agancs a fához verődik, akár le is törhet. Ez azonban nagyon káros, s megzavarhatja a többi vadat is az erdőben. Amennyiben ilyet vesznek észre a hatóságok, akár százezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Az ötkilós már nagyon jónak számít

– Még nem találtunk rekordnagyságút, azonban az eddigi legnagyobb agancs, amit a mi területünkön leltünk fel, egy majdnem hatkilós darab volt

– mondta Egregi Sándor.

Hozzátette: az öt kiló feletti agancs már igencsak nagynak számít a térségben. A vadászati törvény a trófeák értékét kilogrammonként ötezer forintban határozta meg. A hullott agancsok nagy részét ugyan külföldön értékesítik, de hazánkban is készülnek belőlük dísztárgyak, bútordarabok, és egyéb használati eszközök. Az ilyen trófeák piaci értéke nagyban függ a minőségétől, kilogrammonként 10–12 ezer forint is lehet, azonban a nagyobb, formásabb darabokért akár 20–30 ezer forintot is elkérhetnek.

Százezer forint is lehet a bírság

A hullott agancs a vadállomány minőségére vonatkozóan fontos információforrás, ezért szakmai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a vadászterületek az arra jogosultak kezébe legyen. A jogszabályok szerint a hullott agancs a vadászatra jogosult tulajdonát képezi, a vadászatra jogosult előzetes írásbeli hozzájárulásával szabad gyűjteni. Eltulajdonítása, jogszerűtlen gyűjtése lopásnak számít. Ötvenezer forint értékhatárig szabálysértésnek minősül, a felett lopás bűntette. A hullott agancs engedély nélküli gyűjtése a jogo­sulatlan vadászattal azonos megítélés alá esik. A vadvédelmi bírság összege a cselekmény súlyától függően legalább százezer, de akár ötmillió forint is lehet.

 

Címkék#agancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!