kultúra

2019.02.26. 11:50

Idén is kalandoznak Pécsen a határon túl élő magyar fiatalok

Idén is folytatódik az a határon túl élő magyar fiataloknak szóló rendhagyó kulturális program, amelyen tavaly több mint ezren vettek részt.

bama.hu (Forrás: Pécsi Önkormányzat)

Őri László, Pécs alpolgármestere hétfőn, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjának délutánján, a Kovács Béla Emlékházban fogadta a Pécsi Kalandozások program idei első látogatóit.

A palicsi általános iskolából negyven diák érkezett Pécsre, a város nevezetességeit nézték meg, a Kovács Béla Emlékházban rendhagyó történelemórán és koszorúzáson vettek részt.

Mint arra az alpolgármester emlékeztetett, a kezdeményezés célja, hogy olyan fiatalok látogathassanak Pécsre, ismerhessék meg az anyaországi és pécsi kulturális értékeket, akiknek más módon nem lenne lehetőségük az ismeretszerzésre, utazásra, kikapcsolódásra.

A pécsi egyetemisták által 2015-ben létrehozott kezdeményezés célja, hogy összetartsa és ösztönözze a fiatalokat a történelmi Dél-Magyarország régióiban.

– A pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás projektjének keretében több mint 400 önkéntes dolgozik szerte a Kárpát–medencében és több mint harminc településen van jelen a szervezet. Évente mintegy hetven programot szerveznek meg – mondta Barkóczi Csaba, a céltársulás elnöke.

A határon átívelő programokon – amiben Magyarországra is érkeztek, de a magyarok által lakott határon túli területekre is kirándultak – az elmúlt években eddig összesen több mint kétezer általános, középiskolás és egyetemista vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!