Pécs

2019.02.06. 12:15

Látványos ünnepséggel köszöntötték az új évet

A céljuk minél több Pécs környéki emberrel megismertetni a kínai nyelvet és tradíciókat.

T.V.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete idén a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium aulájában rendezte meg a Kínai Holdújév Ünnepségét, ahol az intézet gyermek kínai nyelvcsoportjainak, középiskolásainak, továbbá egyetemi hallgatóinak színes és hangulatos kulturális műsora volt hallható és látható. Az eseményen közreműködött a Kodály és a Babits kórus is.

A kínai újév vagy holdújév a világ népességének negyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nem csak Kínában tartják meg. Az új kínai esztendőnek a holdnaptár függvényében minden évben más az időpontja. Az újév napja általában január 21 és február 20 közé esik, amikor népünnepélyeken búcsúztatják el az óévet és köszöntik az újat.

Az ázsiai országban a családok tagjai hold­újévkor összegyűlnek és megajándékozzák egymást, de az ünnepre készülődés már jóval korábban elkezdődik, számos hagyomány, hiedelem kapcsolódik a jeles naphoz. A Konfuciusz Intézet célja Pécsen és vonzáskörzetében minél több emberrel megismertetni a kínai nyelvet és kultúrát, a hagyományos kínai orvoslást. Ehhez az iskolarendszerre támaszkodva az általános iskolás diákoktól kezdve az egyetemi hallgatókig kínálnak foglalkozásokat, szakköröket, kurzusokat és edzéseket. A rendezvény célja is hasonló: magát az intézetet és a kínai kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítik, és így a Pécsett élő kínai származású polgároknak is lehetőségük nyílik az újévet köszönteni.

A disznó éve

A kínai horoszkóp szerint a február 5-én kezdődő disznó éve egy új szenvedély, az ötletek és a tervek megvalósításának éve lesz, amikor sok jó történhet. A disznó az ázsiai kultúra szerint igen szerencsés szimbólum, és a disznó éve kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez zárja az állati évek sorát, minden ember számára kedvező lehetőségeket tartogat és a fejlődés idejét jelenti. Személyes szinten is érezni fogjuk, hogy itt az idő a változásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!