Siklós

2019.02.18. 09:40

Olasz közönség előtt is bemutatkozik a Szalon

Egy hónapon át a Római Magyar Akadémián láthatóak a Siklósi Szalon művészeinek alkotásai.

Zs. K.

Kovács Ferenc festőművész, a Siklósi Szalon egyik alapítója elmondta, a tárlat egy kortárs művészeti szelet Magyarországról, ahol jól megférnek egymás mellett az idősebb és a fiatalabb generáció alkotásai. A kiállítás a legújabb irányzatoktól a klasszikusokig több irányzatot is képvisel, amelynek eredményeképpen minden néző tud olyat találni benne, amivel tud azonosulni. A Siklósi Szalon több mint hatvan művésze – melyből 22 baranyai – mutatja be legújabb munkáját.

– A Siklósi Szalon körbejárta már Európát: volt Prágában, Bécsben, Moszkvában, Bukaresten, Dunaszerdahelyen, tavaly Párizsban állítottunk ki, az idén pedig a Római Magyar Akadémiára kaptunk meghívást – mondta Kovács Ferenc. A február elsején nyílt kiállítást magyar részről Baky Péter festőművész nyitotta meg és március harmadikáig lesz látható az olasz közönség számára. A Római Magyar Akadémia előcsarnokában a látogatók a villányi-siklósi szoborparkról, régi alkotótelepekről is láthatnak fotókat, illetve egy film is folyamatosan pörög az alkotásokról, a Szalonról, annak történetéről.

A Siklósi Szalon megalakulása Angyal Mária, Bükkösdi László, Sárkány György és Kovács Ferenc festőművész érdeme, de gyökerei egészen 1967-re nyúlnak vissza, a Rétfalvy Sándor által létrehozott szimpozionon a későbbi alapító tagok zöme már jelen volt.

– A világon vannak kisebb és régi művésztársaságok – tízek, hármak – de olyan, hogy hatvannál is több művész több mint 25 éve együtt állítson ki, kevés van a világban – mondta a siklósi festőművész. Kovács Ferenc kiemelte, a Siklósi Várban minden nyáron három hónapon keresztül kiállító Szalonnak évente 50 ezer látogatója van. A képzőművészek, akik között öt Kossuth-díjas, több Munkácsy-díjas is van, mindig a legújabb alkotásukkal mutatkoznak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!