agykutaatás hete

2019.03.27. 17:30

A bánat mellett az öröm is okozhat stresszt az agyban

Immár második alkalommal csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete a nemzetközi Agykutatás Hete rendezvénysorozathoz, és szervezte meg az esemény pécsi változatát pár napja.

T. V.

Számos érdeklődőt vonzott tavaly az Agykutatás Hete rendezvénysorozat és idén is rengeteg emberrel ismertették meg közelebbről az idegrendszer központjának bonyolult működését a szakemberek. Szórakoztató panelbeszélgetések, izgalmas programok keretében nyerhettünk bepillantást a tudományos világ kulisszái mögé. A szervezők esténként hat órától várták az érdeklődőket a pécsi Reggeli étterembe.

Az első napon Mit hoz a jövő? címmel a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő jogi, pszichológiai és műszaki kérdések is górcső alá kerültek. Csütörtökön a maradandó sokkélményekről volt szó, arról, hogy a traumát, a hatalmas örömöt miként lehet feldolgozni. Pénteken igazságügyi klinikai szakpszichológussal, rendőrnyomozóval és egy a büntetés-végrehajtásból érkező szakemberrel vizsgálták a bűnözői elmét.

A másnapi előadásra lapunk is ellátogatott. Az előadók között pécsi pszichológusok, pszichiáterek voltak, akik elmagyarázták, mi is az a poszt­traumás stressz szindróma. Tájékoztatták a hallgatóságot, hogy ez a betegség nemcsak a fájdalmas események – mint például egy szerettünk elvesztése – után következhet be, hanem a hatalmas öröm után is. Példaként hozták a lottónyerteseket, akiknek mint a híradásokból tudhatjuk, korántsem fenékig tejfel az életük. Megemlítették az extrém sportolókat is, a Mount Everest megmászása után ugyanis volt arra precedens, hogy a hegymászó a drogokhoz nyúlt, mert nem tudta feldolgozni, mit is vitt véghez.

Kiderült, a közönség soraiban is ült egy hölgy, aki a lottónyertesek közé tartozik. Elmesélte, hogyan tett szert családja többször is a hatalmas pénzösszegekre. A beszámolója alapján állíthatjuk, a nagy nyeremény nem garantálja a problémamentes, boldog életet.

Egész napos programmal zárták a hetet

Az esemény zárónapján egész napos programkínálattal készültek a szervezők, a legkisebbek játékos feladatokat oldottak meg, míg szüleik érdekes előadásokon vettek részt. Többek között a kötődő nevelésről, a női-férfi szerepek változásáról – a gyerek születése után – is szó volt. Érdekes volt még a férfi agyról és a női agyról szóló előadás is, a hasonlóságokat és a különbségeket is felvázolták.

A helyszínen a pécsi gimnazisták csapatokat alkotva egy úgynevezett gimiChallange megoldásán dolgoztak és mutatták be a mesterséges intelligenciáról szóló gondolatokat a zsűri számára. A PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete már a megmérettetés előtt egy kidolgozott problémakört küldött a csapatoknak, amin gondolkodhattak, sőt érdekes cikkeket, ráhangoló videókat is kaptak, majd a Reggeli étteremben kapták meg a konkrét feladatot. A maradandó élmények mellett a díjazottak értékes nyereményekben részesültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!