gumicsere

2019.03.07. 20:00

A nagy többség fontolgatja a váltást

A napokban tapasztalt jó időnek köszönhetően sokan gondolkodnak már a gumicserén.

Tóth Viktória

A hazai autósok többsége a hőmérő higanyszálát figyeli, s ez alapján vált téli-, illetve nyári gumira. Ugyan többünkben élénken él még a néhány évvel ezelőtti március 15., amikor megyénkben sokan már lecseréltették az abroncsokat, aztán a hirtelen jött havazás miatt bosszankodhattak. Ha hihetünk a következő napok, hetek előrejelzéseinek, idén máshogy lesz, így lassan itt az idő a gumicserére. A váltást fontolgatók számára az sem utolsó szempont, hogy a következő pár héten még sorban állás nélkül le tudják cseréltetni abroncsaikat, de a hónap végén az autósok várhatóan megrohamozzák a baranyai szervizeket.

Nálunk még nincs érvényben olyan szabály, amely az évszakos gumiváltásra bármit előírna. Így akár nyári gumival is autózhatnánk egész évben, ha megvan az előírt minimális 1,6 mm profilmélység. Ám a biztonságos közlekedés és a költséghatékonyság miatt a váltás télen és tavasszal is szükséges.

Hogy az autósok számára megkönnyítsék a döntést, mikor érdemes a téligumit nyárira cserélni, a gyártók a gumik alaptulajdonságaiból indultak ki. Így határozták meg a 7 fokos középhőmérsékletet, mely egyfajta jelzőszámként szolgál a csere időpontjához. A 7 fokos napi középhőmérséklet felett már valószínűleg nincsenek hajnali mínuszok, és ekkor a nyári keverék a jobb választás. Ez melegebb aszfaltra készült, kevésbé kopik.

Ne halogassuk az időpontfoglalást

Mint azt már fentebb említettük, az emberek többsége a hőmérséklet alapján vált, így szinte biztosra lehet venni, hogy a gumiszervizekben a csere során nagy lesz a tumultus. A gumiüzemben dolgozók tapasztalatai szerint a legsűrűbb időszak március 20-tól április 20-ig tart. Így ha valaki számára fontos a kényelem, akkor célszerű az említett időtartamot elkerülve intéznie a cserét. A munkadíj átlagosan 5-7 ezer forint körül mozog, de arra is van példa, hogy akár 15 ezret is elkérnek a munkáért, ha csak úgy beesünk valahova, mindenféle előzetes információgyűjtés, egyeztetés nélkül. A leggyorsabb megoldás azonban még mindig az otthoni csere, ha valakinek van hozzá megfelelő szerszáma.

Vizsgáljuk át a gumikat a csere előtt

Mielőtt felszerelnénk vagy felszereltetnénk az előző évi nyárigumiszettet, vizsgáljuk meg őket alaposan. Az abroncsok mintázatának mélységét, a kopás nagyságát legegyszerűbben a kopásjelzővel állapíthatjuk meg. Ugyan a jogszabály 1,6 milliméteres profilmélységet ír elő, a szakemberek a cserét már korábban javasolják elvégezni. Amennyiben biztonságosan szeretnénk közlekedni, sem a nyári-, sem a téliguminál ne várjuk meg, hogy profilmélysége elérje a törvényben meghatározott mértéket. Továbbá 8-10 ezer kilométerenként érdemes az abroncsokat megcserélni a tengelyek között, ezzel megelőzhetjük, kiegyenlíthetjük a rendellenes, aszimmetrikus kopást az első és a hátsó kerekek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!