múltidéző

2019.03.24. 20:00

Amikor már éreztük a változás szelét

Harminc évvel ezelőtt sokkal korábban ünnepeltük a húsvétot, mint idén, mert a pécsi vásárcsarnokban 1989. március 19-én már javában tartott a kézműves vásár.

H. Zs.

Harminc évvel ezelőtt is rendeztek már húsvéti kézműves vásárt a pécsi vásárcsarnokban

Ebből az alkalomból a zöldséges standokon fazekasok és ajándéktárgy-készítők kínálták portékáikat, különböző méretű és formájú tálakat, vázákat, tojástartókat és természetesen kézzel festett tojásokat is, amelyek elmaradhatatlan kellékei a tojásfának. Az alkalomhoz illő díszítés nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, legfeljebb annyit, hogy megjelentek a műanyagból készített festett tojások, amelyeknek mindössze egyetlen előnyük van, szinte törhetetlenek.

A politika változását és az 1990-es választásokat vetítette elő, hogy megszaporodtak az országgyűlési képviselők részvételével megtartott lakossági fórumok, amelyeken egyre bátrabban tettek fel az érdeklődők korábban kényesnek tartott kérdéseket is. A válaszokból pedig egyértelműen kiviláglott, hogy a honatyák is érzik a változás szelét, illetve szükségességét.

A kistelepülések előtt is megnyílt a világ, egyre több falu alakított ki testvértelepülési kapcsolatot, és írt alá együttműködési nyilatkozatot osztrák és német községekkel. A falvak közül ebben a tekintetben is élen jártak azok a települések, amelyekben jelentős számban éltek betelepített svábok, hiszen így már hivatalosan is ápolhatták a kapcsolatot a szülőföldjükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!