köszöntés

2019.03.21. 07:00

Az Év Fája tövében ünnepeltek a pécsiek

Virágba borulva várta a pécsi havihegyi mandulafa a piknikezőket. Az ünnepségen Páva Zsolt elmondta, hogy a pécsi mandulafa sikere az összefogásnak köszönhető, ami egy olyan lendületet adhat, hogy egy másik nemes ügyben is sikerrel szerepeljen Pécs városa.

Zsigmond J.

Kedd este nyerte el az Európai Év Fája címet a pécsi mandulafa, ennek örömére pikniket tartottak tegnap délután a Havihegyen. Voltak, akik a Széchenyi téren gyülekeztek, és onnan indultak el a mandulafához, ám a többségük busszal, autókkal érkeztek. A mandulafa is készült az ünnepre, teljes virágpompában fogadta a százfős ünneplő csoportot .

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében kiemelte, hogy a pécsi siker a nagy összefogásnak köszönhető. Ez lendületet adhat, hogy egy másik nemes ügyben is hasonló sikert érjenek el a pécsiek. Bejelentette, a város újra pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre.

– A munka már elindult, és természetesen a pécsi polgárok ötleteire is számítunk

– mondta a polgármester.

 

A másik felszólaló Varga Ágnes, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya munkatársa volt, aki tegnap Brüsszelben vehette át a díjat. Elárulta, hogy az igazi ötletgazda, aki a mandulafa elindítását szorgalmazta a versenyen, ott lapul a tömegben. Mivel nem szeret szerepelni, ezért csak a nevét árulta el: Dénes Andrea botanikus.

– Mikor bejutottunk a nemzetközi versenybe, egy célunk volt, ne legyünk utolsók. Ne hozzunk szégyent városunkra, ami a nagy összefogásnak köszönhetően sikerült, és ezzel példát tudtunk mutatni Európának – közölte Varga Ágnes.

Brüsszelben sokan kérdezték tőle, minek köszönhető ez sok szavazat. Mint elmondta, egyrészt a város létszáma optimális arra, hogy egy ilyen versenyre össze tudja kovácsolni a lakosságot. A másik, hogy Magyarországon kiemelkedő a környezetnevelés.

Hangsúlyozta számára fontos a múzeum ügye. Véleménye szerint, az igazi reflektorfényben azoknak kellene szerepelniük, akik láthatatlanul dolgoznak a múzeumokban, sokszor nem egészen méltó körülmények között. Olyan épületekben, amelyek állapota a pénzhiány következtében kívánnivalót hagy maga után.

– Az ő áldozatos munkájuk nagyobb figyelmet érdemelne

– tette hozzá.

Az ünnepség végén a fát örökbe fogadó és a versenyen elindító Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklub fiataljai egy marcipántortát, míg a rendezvényen résztvevők macaron süteményt kaptak.

Az örök megújulás szimbóluma

„A mandulafa-sorban kezdődik az élet”, így írt a pécsi havihegyi mandulafáról százhárom éve a Pécsi Napló. Akkor még nem tudhatták, hogy mennyi örömöt szerez ez a kis fa a pécsieknek. A sikertörténete tavaly kezdődött. A csavarodott törzsű, különleges fácskát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe és indította el az Év Fája versenyen. A mandulafa a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva, első helyezést ért el. Így a pécsi fa képviselte Magyarországot az idei Európai Év Fája versenyen. A szavazás februárban elején indult, és február 28-áig tartott. A győztes kihirdetése után, így írtak a verseny szervezői a mandulafáról: az örök megújulás magyar szimbóluma.

 

Címkék#mandulafa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!