körkép

2019.03.12. 07:00

Bosszankodnak az autósok, nincs hely az e-autók számára

Tavaly tavasszal írtunk arról, hogy az elektromos töltők melletti helyekre parkolnak a sofőrök, ezért az elektromos autók nem férnek oda. A helyzet egy év alatt sem változott sokat.

Zsíros Krisztina

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Olvasónktól kaptuk az információt, hogy a Veress Endre utcai rendelőnél lévő elektromos töltőnél nincs tiltótábla a parkolásra vonatkozóan, emiatt persze rendszeresen foglalt is a hely, ez pedig gyakorlatilag használhatatlanná teszi az elektromos töltőpontot.

– Már szinte hetente jelzem a problémát a Biokomnak, de nem történik semmi – írja olvasónk. Tavaly tavasszal is hasonló problémákkal keresték meg szerkesztőségünket olvasóink, akkor a Centrum-parkolónál volt hasonló a helyzet. A közterület-felügyelettől akkor a következő választ kaptuk: „Az első hónapokban szóbeli figyelmeztetésekkel igyekeztek a felügyelők nagyobb rendet elérni e téren, de június 1-jétől már komolyabb szankciók is várhatóak, hiszen az elektromos autók töltését akadályozzák a szabálytalanul parkolók.” Azóta, ahol tábla van, ott minden esetben szankcionálnak is – tájékoztatott Märcz János, a Pécsi Közterület Felügyelet vezetője.

A Veress Endre utcai rendelőnél viszont büntetni sem tudnak, mivel tábla sincs kihelyezve arra vonatkozóan, hogy egy vagy két parkolóhelyet az elektromos autók számára szabadon kell hagyni.

A töltőpontokat az E-mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. adta át az elmúlt időszakban és a fenntartásuk is az ő feladatuk. Mint a honlapjukon írják, felhívják az autósok figyelmét, hogy ezeken a helyeken az időjárási körülmények egyelőre nem tették lehetővé a KRESZ-tábla kihelyezését és a parkoló felfestését, így jelenleg semmi nem tiltja, hogy akik nem töltés céljából érkeznek, elfoglalják a parkolóhelyeket. Amint lehetséges, alvállalkozóik folytatják a forgalomtechnikai munkálatokat.

Egyre több helyen töltődhetnek

A megyében évről évre nő a zöld rendszámos autók száma. Ezzel párhuzamosan, az utcai gyorstöltő-, vagy villámtöltő-állomások közül is egyre többet üzemelnek be a megyében, az elsőt két éve Pécsett, a Centrum-parkolóban alakították ki.

Az elmúlt időszakban a város több pontján is elhelyeztek ilyen állomást. Jelenleg az Árnyas Liget utcában, a Berze Nagy János úton, a Felsővámház utcában és a Csontváry utcai parkolóban is van már töltési lehetőség.

Hosszú távú cél mind az országban, mind a megyében, hogy minden húsz kilométeres szakaszon legyen egy e-autó-töltőállomás. A várakozások szerint ugyanis 2030-ra a járműparkon belül az elektromos autók aránya meghaladhatja a tíz százalékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!