Mohács

2019.03.02. 20:00

Százezren is lehetnek az idei busójáráson

A télűző népszokás 1783 óta íródó történetében látogatócsúcs is születhet vasárnap, a busójárás híre messziről is csábítja a vendégeket.  

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Ha kedvező az időjárás, mindig jóval többen látogatnak el a mohácsi busójárásra, mint amikor röpködnek a mínuszok vagy szakad a hó: az ezzel kapcsolatos előjelek idén nagyon kedvezőek, az esemény csúcspontjára, vasárnapra napos idő, s legalább tíz fokos csúcshőmérséklet ígérkezik. Hogy ez valóban így is legyen, arról a busók is igyekeznek gondoskodni, kisfarsang napja óta kolompolástól, kerepeléstől hangos a város.

Bár a kulisszák mögött még ezekben a napokban is nagyon sokan és sokat dolgoznak, az előkészületek gyakorlatilag befejeződtek, állnak a szabadtéri színpadok, az árusok, a fellépők jó része már a városban van, az étel-ital készletek feltöltve várják a vendégeket.

Nemcsak az ország minden szegletéből, minden kontinensről is érkeznek látogatók Mohácsra, a télűző népszokás híre nagyon messziről is csábítja a vendégeket – akár százezren is érkezhetnek.

Az autósokat már a Mohács határában, a bevezető utak mentén felállított információs pontokon igyekeznek segíteni az eligazodásban. A szervezők újra és újra felhívják a vendégek figyelmét, hogy kocsival nem érdemes a belvárosig hajtani, mert az oda vezető utak jó részét lezárták, s szabad parkolóhelyeket sem találni, ezért tanácsos már a Kossuth Lajos utca környékén megállni, ahonnan pár perces sétával elérhető a belváros.

A busójárás tetőpontján, vasárnap a hagyományos menetrend szerint kerülnek sorra a leginkább várt programpontok. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói lesznek láthatók, majd csónakkal átkelnek a busók a Dunán.

A busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul a Kóló térről, majd kezdődik az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchenyi téren állított máglyát hat órakor gyújtják meg.

Megtartják a hagyományt

Az elmúlt esztendőkben vált szokássá, hogy a Maszkot ölt apraja-nagyja elnevezésű farsangi készülődés nyitja a busójárást – idén sem volt ez másképp, az óvodások hagyományőrző műsorral kedveskedtek, majd következett a gyerekek farsangi felvonulása. Öröm volt látni, hogy milyen sok gyermek – óvodások és kisiskolások – vett részt a programokon. A gyakorló szülők ráadásul pontosan tudják, hogy gyermekeik nem „muszájból” vannak ott a rendezvényeken, hanem hetek, hónapok óta várják, hogy elkezdődjék végre a busójárás.

Mindez arra is garancia, hogy a népszokás még nemzedékeken át biztosan fennmarad, mivel bőven van utánpótlás a busójárás hagyományának őrzőiből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!