invázió

2019.03.08. 07:00

Viharos gyorsasággal szaporodnak a poloskák

Pár éve ugrásszerűen megnőtt az olyan rovaroknak (poloskáknak, harlekinkaticáknak) a száma, amelyek korábban nem életek Magyarországon.

Zs. J.

Mint Fazekas Imre botanikus, rovarász lapunknak elmondta, a 2000-es évek elején külföldi növény-, gyümölcsszállítmányokkal érkeztek ezek a rovarok Európába. Amint bekerültek egy olyan környezetbe, ahol megfelelő „ökológiai fülkét” találtak, vagyis egy olyan életkörülményt, amelyik megfelelő volt számukra, akkor gyorsan elszaporodtak.

Hangsúlyozta, hogy ez természetes. Minden állat, így a rovarok is arra törekszenek, hogy minél több utódnak adjanak életet, és egyre nagyobb földrajzi területet hódítsanak meg. Így volt ez a poloskával, a harlekinkaticával, vagy mint megemlítette, a krumplibogárral, amelyet még a második világháború vége felé az amerikai krumpliszállítmányokkal hoztak be Európába.

Míg a harlekinkatica növényekre nem veszélyes, egyedül az őshonos katicáinkat szorítja ki, addig a poloskák a növények nedveit szívogatják. Gyorsan szaporodnak, évente több száz utódnak adnak életet. Természetes ellenségei nincsenek, a madarak kerülik őket.

– Ám vannak olyan fürkészdarazsak, amelyek kisebbek, mint a gombostűk. Mikor beesik a fény az ablakon, akkor lehet látni őket, olyanok, mintha porszemek lebegnének a levegőben – tette hozzá Fazekas Imre. – Ezek a fürkészdarazsak a rovarok tojásaiba rakják bele a saját tojásukat. Konzervként használják azt, ott kelnek ki a lárváik. Tojásfürkésznek is nevezik őket. Vagy pedig magának a poloska lárvájának a bőre alá rakják be a tojásaikat – tette hozzá.

Elő a porszívót!

Télen a poloskák behúzódnak a lakásokba, ahol áttelelnek. Az első tavaszias napon előbújnak rejtekhelyeikről. A biológus azt javasolja, hogy végezzünk nagytakarítást a lakásban. Minden zugot porszívózzunk ki, majd a porzsákot semmisítsük meg. Vannak modern vegyszerek, amelyek hatékonyak a poloskák ellen. A baj, hogy a permet bemegy a talajba, vízbe, amit a növény gyökerein keresztül felszív. Vannak, akik kézzel veszik fel a harcot ellenük, vagy egyszerűen eltapossák őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!