mentés

2019.03.26. 10:25

Vírus okozhatta a nagymértékű békapusztulást

Amint beköszönt a tavasz, a békák is elindulnak, hogy lerakják petéiket a tavaknál.

Zs. J.

Sikonda–Orfű Jó pár évvel ezelőtt még rengeteg béka vesztette életét az autók kerekei alatt, hiszen a vonulási útvonaluk Sikondán és Orfűn egy-egy forgalmas úton vezetett át. A szakemberek azóta hálókat húznak ki, hogy a fennakadt példányokat vödrökbe gyűjtve, átsegítsék a túloldalra.

– A barna varangy körülbelül tízezer petével indul el. Nagyon nehezen mozog, és mikor odaér a hideg aszfaltra, még jobban lelassul

– mondta el lapunknak Bodó János, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre. – Sikondán az út mentén 800 méter hálót húztunk ki március elején. Rögtön aznap egy béka már fennakadt a hálón, azóta közel négyszázat mentettünk meg. Igaz, a nagy vonulásra még várni kell, a hidegfrontok miatt leállt a vonulás. Az idei mentés várhatóan a szeszélyes tavasz miatt április közepéig elhúzódhat – tette hozzá.

Volt olyan év, mikor három és félezer békát fogtak be, tavaly ez a szám hatszázra apadt. Egyes szakemberek szerint a csökkenést egy vírus okozhatta, ami miatt több béka elpusztult. A befogott kétéltűek 95–98 százalékát barna varangy, míg kisebb hányadát erdei béka, zöld varangy és egy-két zöld levelibéka képezi. Ez utóbbiról azt érdemes tudni, hogy kis tapadó korongjai vannak, ezek segítségével képes átmászni a hálón, így ezeket csak akkor tudják megmenteni a szakemberek, ha épp a hálókat ellenőrzik.

– A békamentésen egyre többen vesznek részt. Sajnos a mentés során több kár keletkezett a hálón, így ezeken a réseken a békák átbújhatnak. Egy mentési estén az ideális létszám 10–12 fő, és fontos, hogy egy felnőttre maximum két-három gyerek jusson – közölte Bodó János. A békamentésre jelentkezni a [email protected] címen, vagy 30/377-34-18 telefonszámon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!