applikáció

2019.03.27. 11:30

Zsebünkben a Dráva mente: rekreációs lehetőségekre is rákereshetünk

A folyón való eligazodást, és a Dráva menti települések megismerését is segíti az új, ingyenesen letölthető DRAWA elnevezésű telefonos alkalmazás.

Tóth V.

A vízi turizmus és a kalandturizmus az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált, a vadregényes Dráva folyó felfedezésére sokan vállalkoznak Baranya megyéből is a melegebb idő beköszöntével. Ezt felismerve, a folyó térségében élők is törekednek a turisztikai kínálat folyamatos bővítésére. A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a horvát hajózási ügynökség közös Interreg projektjének is a drávai turizmus fellendítése, a hajózási útvonalak fejlesztése volt a célja. Ennek részeként készült el a DRAWA elnevezésű mobiltelefonnal használható alkalmazás, mely amellett, hogy segíti a Dráván való eligazodást, tartalmazza például a Dráva menti magyar és horvát oldali turisztikai látnivalókat, gasztronómiai- és szálláslehetőségeket, a környék kerékpárútjait és a biztonságosan hajózható útvonalat is.

A mobilapplikáció telepíthető Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező készülékre is, továbbá a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság internetes oldalán QR kódon keresztül is letölthető. Az alkalmazás még tesztelési szakaszban van, így a tervezők minden visszajelzést, észrevételt és építő kritikát szívesen fogadnak.

Kipróbáltuk az applikációt, mely a telefonba épített GPS bekapcsolása után már élesben is működött. A könnyen kezelhető és értelmezhető kezdőoldalon láthatjuk a Dráva mente térképét, amelyen színes ikonok jelzik a helyi látnivalókat, programlehetőségeket.

A menübe lépve akár nemzeti parkokra, rekreációs lehetőségekre, vadászati területekre és kulturális, történelmi látnivalókra is rákereshetünk. A javasolt utazási tervek segítségével pedig egy komplett túrát is megtervezhetünk még az indulás előtt.

Háromnyelvű kiadványt is készítettek

A 2017 júniusában elindult, és az idei év elején zárult Interreg projekt során a Dráva felméréséhez szükséges modern eszközök beszerzését követően 2018 elején megkezdődött a folyó hajózási útvonalának szonár rendszerrel történő részletes mederfelmérése. Az adatfeldolgozást követően készült el az a digitális térkép, mely a mobilapplikáció alapjául is szolgált.

A turizmus népszerűsítését és fellendítését segíti továbbá a Dráva mentén lévő települések és területek turisztikai, természetvédelmi és gasztronómiai lehetőségeit, érdekességeit bemutató háromnyelvű (magyar, horvát és angol) kiadvány, illetve a mind a magyar, mind a horvát oldalon hét-hét drávai turisztikai kikötőben elhelyezett információs tábla is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!