a Föld napja

2019.04.15. 17:30

A hidegben sem feledkeztek meg a természetről

A viszontagságos időjárás ellenére is sikerült megrendezni a Föld napját szombaton a Tettyén. A házigazdák a hagyományoknak megfelelően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek voltak.

Bátonyi Donát

Igaz, a hideg és esős idő ellenére is több programmal és érdekességekkel várták az összes korosztály képviselőit a Föld napján. Voltak természetismereti és környezetvédelmi foglalkozások, alkotói piac, de akár könyveket is vásárolhattunk. Az érdeklődők védjegyes termelőkkel is találkozhattak, válogattak portékáikból.

A rendezvény üzenete idén is az volt, hogy felhívják a figyelmet a bolygó védelmére, a környezettudatos nevelésre, illetve a környezettudatos életmódra. Ahogy az előző években is, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és több helyi és Pécs környéki szolgáltató mellett civil szervezetek is várták a családokat a Tettye téren.

A szép környezetben felállított szabadtéri standokon természetismereti és környezetvédelmi foglalkozások, játékok várták a gyerekeket. A különféle állomásokon gyógynövényekről, erdei vadakról, tudatos életmódról tudhattak meg többet a résztvevők, a különböző standokon a szervezők természetesen arról is gondoskodtak, hogy a nagyobbak mellett a legkisebbek is találjanak örömet a játékban. Ők színezhettek, rajzolhattak vagy éppen kirakózhattak.

– Mi már tavaly is kijöttünk a Föld napjára a gyerekekkel, igaz akkor jelentősen jobb volt az idő – mesélte Varjú Kinga. – A hideg ellenére azért is döntöttünk úgy, hogy eljövünk a rendezvényre, mert a gyerekek már nagyon várták. Szerencsére őket egyáltalán nem zavarta a szemerkélő eső, és ugyanolyan jól érezték magukat, mint tavaly– tudtuk meg Varjú Kingától, az egyik résztvevőtől.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a mindennapokban is

Többek között felhívták a Föld napján az emberek figyelmét, hogy egy nap nem elég a bolygó megmentésére, és oda kell figyelnünk az ökolábnyomunkra a mindennapokban. Mivel életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit használunk fel a Föld javaiból.

Mindennapi életvitelünk – étrendünk, víz- és energiafogyasztásunk, lakhelyünk, munkahelyünk, nyaralásaink vagy éppen közlekedésünk és mindennek hulladéka – nyomot hagy a Földön. Ez jelzi, hogy életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet. Ezen felül jelenleg olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet regenerálódóképessége már nem képes lépést tartani, ezáltal túlfogyasztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!