szigetvár

2019.04.06. 15:30

A nap energiájával fejlődhet a kórház

Környezetkímélőbben és energiatakarékosabban működhet a jövőben a Szigetvári Kórház, ugyanis több mint ezerötszáz nap­elempanelt helyeztek el az egészségügyi intézmény melletti területen.

T. V.

Fotó: Laufer L.

Befejeződött a Szigetvári Kórház nagyszabású infrastrukturális fejlesztése, a több mint 243 millió forint uniós támogatásból elkészült beruházás legfontosabb részeként a kórház melletti beépítetlen zöld területre összesen 1764 napelempanelt helyeztek el. Ezek együttesen évi 476 kilowattóra megújuló energiát termelnek, ezzel évente nagyjából 170 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzik meg a térségben.

A csütörtöki ünnepélyes átadón Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a fejlesztés a kórház mindennapjait könnyíti meg.

– A beruházás egyfelől környezetvédelmi, másfelől a fenntartási költségeket is csökkenti, így többet tudnak majd fordítani a betegekre és az intézmény színvonalas működésére – mondta Nagy Csaba. Hozzátette: biztos benne, hogy az újabb napelempark – ami a második a kórház vonatkozásában – tovább fogja szolgálni a Szigetvár térségében élőket.

A képviselő azt is elmondta, a következőkben a szülészetet szeretnék fejleszteni. Dr. Berecz János, a kórház főigazgatója közölte, az erőmű 300 háztartás éves fogyasztását lenne képes megtermelni, a Szigetvári Kórház tekintetében pedig több mint négyhavi energiát biztosít majd.

– A károsanyag-kibocsátási szint visszaszorításával a fejlesztés közvetett módon a lakosság egészségügyi állapotát is javítja, arról nem is beszélve, hogy a megtermelt energia ára visszafordítható megtakarítás címén az egészségügybe. Így tovább tudjuk emelni a kórház ellátási színvonalát – foglalta össze a beruházás előnyeit az igazgató.

Zökkenőmentesebb lehet a gyógyulás

A kórház 2007-óta nagyszabású infrastrukturális átalakításokon, európai uniós forrású fejlesztéseken ment keresztül – épületfelújítások, osztályrehabilitációk, orvosi ügyelet és szakellátások fejlesztése, gépek, berendezések vásárlása, stb. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy még jobb körülmények között gyógyulhassanak a betegek, a dolgozók ideális feltételekkel végezhessék feladataikat. Továbbá a korszerű infrastruktúra jóvoltából csökkenjenek az épület működtetési, karbantartási és rezsiköltségei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!