jubileum

2019.04.28. 19:59

Együtt ünnepelt egész Pécsvárad a város napján

Több százan vettek részt vasárnap a Város Napján Pécsváradon a várudvarban. A helyi, programgazdag eseménysorozat több látogatót is vonzott.

Mészáros R.

A nap kellemesen sütött, délutánra már a szél is mérséklődött, így sokan voltak kíváncsiak a programokra. A legtöbben a színpad előtt gyülekeztek, hogy megnézzék a főként helyi fellépők színvonalas műsorát. Bemutatták koreográfiájukat a pécsváradi mazsorettek és a modern táncosok. Volt szenior örömtánc, de Zengővárkonyi Hagyományőrző Egyesület gyerekcsoportja is birtokba vette rövid időre a színpadot.

 

A kisebbeket inkább a légvár és a rodeó-bika érdekelte, mások pedig csak elfeküdtek a fűben, úgy élvezték a tavaszi időt. A tömegben még érezni lehetett a halászlé illatát, hiszen volt közös főzés. Több csapat is kitelepült, hogy együtt készítsenek valami finomat. Nem volt verseny, csak az számított, hogy jól érezzék magukat.

A programok tekintetében azonban az egész hétvége izgalmas volt, a pécsváradiak egyik legfontosabb rendezvénysorozata, a Szent György Napok zajlott. A sárkányt legyőző lovag a város védőszentje, előtte tisztelegnek a helyiek ezekkel a programokkal. A rendezvénysorozat pénteken a várostörténi kiállítás megnyitójával indult, majd szombaton rendezték meg a Magyarországi Német Ifjúsági Fúvószenekarok Találkozóját, amelyen szép eredményeket értek el a pécsváradi csapatok.

A tetőpont természetesen vasárnap volt a Város Napján. A programok már reggel elkezdődtek, mise után a templom előtti téren a Pécsváradi Városi Fúvószenekar gondoskodott a térzenéről. A Táncsics utcában a sportemberek készülődtek, hiszen tizenegy órakor rajtolt a Várad Futás. A nagyjából két kilométeres távot a várkertig több, mint kétszázan futották le. Ők ott megpihenhettek, hogy a délután kettőkor kezdődő műsort már újult erővel tudják élvezni. Hozzájuk csatlakozott aztán a város apraja-nagyja, hogy közösen ünnepeljenek.

Sérült társainak lelki segítése miatt kapta meg a díjat

Hagyományosan a Szent György-napi rendezvénysorozat keretében adják át a Káplár László Jó Ember Díjat a 2003-ban eltávozott újságíró emlékére. A díjat minden évben egy olyan személy kapja meg, aki becsülettel végzi munkáját, és embertársainak inspirációt, segítséget ad. Idén az elismerést Mészáros Gabriella vette át a pécsi Tudásközpontban szombaton. A hölgy járóképességét egy ritka betegség következtében felnőtt korára elveszítette, kilenc évvel ezelőtt maradandóan megvakult. Azonban a segítségnyújtás számára életforma. A baleset vagy betegség következtében lebénult betegeknek segít átvészelni a tragikus élethelyzetet, érzékenyítő órákat tart, és kerekesszékes tánccsoportot vezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!