katamarán

2019.04.12. 16:45

Felavatták a Mohács I. egyedülálló személyszállító hajót

Zs. K

Tegnap felavatták a Mohács I. nevet viselő katamaránt. Mohács új személyszállító hajója a magyar-horvát Bike&Boat projekt elemeként 207 millió forintból, 39 millió forint önrész mellett készült el.

Szekó József, Mohács polgármestere elmondta, a város rég megfogalmazódott terve valósult meg a hajó megépítésével. Az idegenforgalom szempontjából is mérföldkőnek számító vízi járművel lehetővé válik a hazai és a horvátországi Duna-szakasz, valamint Dráva-szakasz bejárása.

Az avatás után a résztvevők Eszékig hajóztak a katamarán bemutató útján. A Mohács I-et magyar tervezők és magyar hajóépítők építették. A hajót építő Magyar Kikötő Zrt. mérnöke elmondta, a 23 tonna össztömegű hajó 11 tonna alumíniumból készült, két 370 lóerős motor hajtja és 40 km/h-s sebességgel képes haladni. Csak a festése több mint ezer munkaórát igényelt, amelyhez egyébként összesen 500 kilogramm festéket használtak fel.

A hajó szolgáltatásai belföldön április 15-től érhetők el. Határon túli utazásra pedig várhatóan június 1-től nyílik lehetőség.

Címkék#katamarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!