Siklós

2019.04.08. 11:30

Ha egy pincér nem tud mosolyogni, jobb, ha vendégnek születik

Vendéglőt működtet Pécsett és a pincérszakma fogásait tanítja Siklóson Márkus-Késmárki Krisztina. Az elméletben és gyakorlatban is otthonosan mozgó szakember így okkal kapta meg a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Siklósi Szakképzési Díját.

Mészáros B. Endre

– Mivel érdemelte ki az elismerést?

– Talán az iskola pincérkabinetjének, vagyis az oktatótermének fejlesztésével és használatával. Ez egyébként egy miniétterem, ahol minden eszköz megvan a gyakorlati teendők elsajátításához.

– Milyen egy vidéki szakképző?

– Sokkal családiasabb, közvetlenebb légkörű. A kis közösségben jobb a kapcsolat a diákokkal.

– Az elismeréshez bizonyára hozzájárult az is, hogy nemcsak tanítja, de műveli is a szakmát.

– Valóban, van Pécs-Kertvárosban egy éttermem, sőt, saját tanodám is, mely ugyan jelenleg szünetel, de a terem, a felszerelés megvan, bármikor újraindítható.

– Igaz, hogy a vendéglátósok közt meglehetősen kevés napjainkban a jó szakember?

– Gyakran dolgoznak pincértanulók az éttermemben, és nekem is az a tapasztalom, hogy nem igazán elkötelezettek a szakma iránt, még akkor sem tudják eldönteni, hogy mit akarnak, amikor már csinálják.

– Milyen egy jó pincér?

– Legfontosabb ismérve az alázat, a tisztelet a munkája iránt. Hasznos, ha kellően ügyes és jó a számoló és kommunikációs készsége. Másrészt Gundel Károly mondta: „Amelyik pincér nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha vendégnek születik!” A jó kiállás ugyancsak szükséges. Az a fő gond, hogy igen kevesen állnak úgy ehhez a munkához, mintha minden a sajátjuk lenne.

– Megéri egy életet feltenni erre?

– Ki-ki döntse el, de ma egy pincér a fővárosban 500 ezer, Pécsett úgy 250 ezer nettót keres havonta.

– Aki szakmailag rátermett, rögtön nyit egy saját vendéglőt?

– Azért ez nem ilyen egyszerű. Elég csak végigmenni a Király utcán, sok olyan hely látható ott, amelyik csak egy-két évig működött. Mert komoly alaptőke is kell hozzá, hiszen csak 3-4 év után derül ki, hogy mennyire gazdaságos egy adott helyen az étterem fenntartása. Különösen igaz ez a menüzésre berendezkedő külvárosi vendéglőkre. Az viszont pozitívum, hogy újra egyre népszerűbb a gasztrokultúra, ismét eljárnak az emberek vacsorázni.

A Palatinusban leste el a fortélyokat

Késmárki Krisztina 1982-ben született Pécsett. A Bánki Donát általánosba járt, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Iskolában végzett pincérként, a Palatinus Szállóban volt gyakorlaton. Üzletvezető oklevelet is szerzett, vendéglátó szakirányú érettségit tett, elvégezte a Budapesti Gazdasági Főiskolát és kamarai mestercímet is szerzett. 2009 óta tanít, most gyakorlati oktató a Pécsi Szakképző Centrum siklósi Garai Miklós szakgimnáziumában. Két gyermeke van, Márk 12, Karina 8 esztendős. 2015 óta vezeti a kertvárosi Berek éttermet, ahol sok pincértanuló gyakorol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!