érdekesség

2019.04.15. 10:30

Különleges várvezetés volt a kitartók jutalma Pécsváradon

Az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak szombaton, de a hűvös idő sem szegte kedvét a pécsváradiaknak, így is megrendezték az Ispotályos Napot immár hetedik alkalommal.

Mészáros R.

A látogatókat sem riasztotta el a lehűlés, egész nap sokan vettek részt a különböző programokon, amelyeket az esős időhöz alkalmazkodva fedett helyen tartottak.

A rendezvény középpontjában ezúttal is a testi-lelki egészség állt. Éppen ezért részt vehettünk egy jótékony masszázson, vagy a tibeti hangfürdőn tudtuk lecsendesíteni elménket. A Zengő Praxisközösség pedig ingyenes szűrővizsgálatokat végzett, amelyeken közel kilencvenen vettek részt. Mivel az egészséghez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, így gondosan előkészített ételkóstolók várták a látogatókat, de minőségi, kézműves termékek között is válogathattak.

Ezek mellett az Ispotályos Napon különleges várvezetéseket is indítottak. Nagy sikere volt a II. Béla nyomán rendezett vakvezetésnek, amely során az érdeklődők bekötött szemmel járhatták végig a múzeumot egy látássérült férfivel. Mások pedig szó szerint a pincétől a padlásig megismerhették a várat a rendhagyó programon.

A kézműves programok is népszerűek voltak, a kicsiket és nagyokat egyaránt lekötötték, akik elmélyülten alkottak együtt. Volt többek között csuhéfonás, tojáshímzés és tojáspatkolás, mások pedig a kerámiafestésbe merültek bele. A legtöbben valamilyen húsvéti figurát – nyulat vagy bárányt – választottak, esetleg virágot festettek, de aprólékos munkával egy élethű vadkacsa is készült. A különféle gyógynövényekkel pedig játékos formában lehetett megismerkedni, memóriakártya és sudoku is segített ebben.

Verseltek is

Az Ispotályos Nap keretében egy pályázatot is hirdettek, amelyre a Pécsváraddal vagy az egészséggel kapcsolatos verseket, meséket várták. Ennek eredményhirdetését szombaton tartották. A gyerekeknél Parcsami Csongor lett az első, őt Schneider Jázmin, valamint Lébenthal Ádám és Schiszler Ádám közös munkája követte, a harmadik Tokodi Albert lett. Felnőtt kategóriában Révész Ágnes alkotása lett az első, őt követte Szabó Gergő és Hatti, a mecseki tündér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!