arckép

2019.04.27. 15:30

Történelmet írt a kamerával az egyetemi tévé operatőre, Kosaras Attila

Az Univ TV hazánk legrégebbi egyetemi televíziója, az indulása óta eltelt 25 év alatt összefonódott Kosaras Attila személyével.

Tóth Viktória

Az Univ TV hazánk legrégebbi egyetemi televíziója, az indulása óta eltelt 25 év alatt összefonódott Kosaras Attila személyével. Az operatőr, oktató a Pécsi Akadémiai Bizottság érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért médiaoklevelet vehetett át.

– Már 45 éve dolgozik az egyetemen. Azóta sokat változott a televíziós világ?

– Ez egy igazán izgalmas életút volt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert amikor idekerültem, akkor jöttek be az úgynevezett képmagnetofonok. Ez egy varázs volt, én pedig egyszerűen beleszerelmesedtem a technikába. Ez a fekete-fehér képmagnó a mai napig az irodám előtt áll. Majd jöttek az új technikák, sikerült beszerezni színes képmagnót, kamerát és 1983-ban Kertvárosban elkezdtünk kábeltévézni. Ekkor még mindent élőben adtunk, óriási kihívás volt.

– Majd 10 évvel később elindult az Univ TV.

– A sors úgy hozta, hogy egy pályázat útján nyertünk egy Betacam rendszerű képmagnót és a hozzá tartozó kamerát. Ez egy olyan lehetőség volt, ami adta magát, így felkerestem Kismányoki Károlyt, az akkori városi televízió főszerkesztőjét azzal, hogy mi lenne, ha az egyetemről készítenénk felvételeket. Nagy élmény volt, bárhova mentünk, szívesen fogadtak minket és nyilatkoztak.

– Ezután csak egyetemi témákkal foglalkozott?

– Nem, megint újabb kihívás elé állított a sors. A Duna TV után Pécsen indult el elsőként vidéki városi televízióban egyházi műsor, a címe Ökumené volt. Szerettem csinálni, rengeteg értékes emberrel találkoztam, sokat tanultam tőlük.

– Melyek voltak a legmeghatározóbb események a pályáján?

– Ez egy olyan szakma, amihez hasonló talán nincs is. Annyi tudást kap az ember, amit különben nem tudna megszerezni. Mondhatni egy kicsit értek a bölcsészethez, a botanikához, a joghoz, mert mind beleláttam ezekbe a területekbe. Voltam olyan apácaközösségben, ahova normál esetben nem engednek be senkit, de börtönben is forgattunk istentiszteletet.

– Hogyan értékeli az elismerést?

– Örült az egész család, én két dolog miatt is boldog voltam. Az egyik, hogy a tudomány házában kaptam, nem gondoltam volna pécsi gyerekként, hogy egyszer ott vehetek majd át díjat. A másik a személy, akitől kaptam, Lénárd László professzor. Fontos kiemelni, ehhez az elismeréshez hozzájárult az a több száz hallgató és kolléga, akikkel az egyetemi televízióban dolgoztam.

Idővel fia veheti át a stafétát

Kosaras Attila 1956-ban született Pécsen. A gépipari szakközépiskolába járt, operatőri végzettségét Budapesten szerezte. 2001-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen, művelődési menedzser szakon. 2003 óta a magyar operatőrök társaságának tagja. 1974 óta dolgozik az egyetemen, az Univ TV-t 1993-ban indította, jelenleg is tanít a kommunikációs tanszéken és a műszaki és informatikai karon. A család fontos számára, felesége mindenben támogatja. Fia követte a televíziós pályán, lánya gyermekpszichológus. Két kisgyermek büszke nagypapája, a harmadik unoka nyáron érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!