Fantasztikus valóság

2019.05.15. 11:30

Atlaszt írt a Star Warshoz, sci-fit is tanít az egyetemen

A Star Wars-, a Star Trek-, a Harry Potter-, a Trónok harca-széria hogy állja meg a helyét a mai világban politológiai, jogi, pedagógiai, közgazdasági, csillagászati és földrajzi szemszögből?

Mészáros B. Endre

– Hogy születik egy ilyen könyv?

– Pontosítanék, a felsoroltakon kívül jó néhány igen népszerű sci-fi és fantasy mű szerepel még az elemzésekben. Olyanok például, mint a Deadpool, a Dűne, vagy a Deep Impact filmek. A két pécsi szerzőtárs Torbó Annamária és Flach Richárd. Én a földrajztudomány oldaláról vizsgáltam a tudományos-fantasztikus irodalmat. Készült ilyen kötet politológiai, neveléstudományi és társadalomtudományi oldalról is.

– Milyen a sci-fi világa földrajzos szemmel?

– Amikor a feleségemmel sci-fit nézünk a moziban, akkor én általában kommentálom, hogy mi az, ami lehetetlen a történetből. Például a Mentőexpedíció tudományosan kifejezetten alapos munka, éppen csak a lényeg, a kiindulópont nem. A Marson a földinél kétszázszor kisebb a légnyomás, egy kisebb pihét sem tudna elfújni, nem hogy egy vasrudat elrepíteni, ami a bajt okozza. A galaxisok felvázolásában is sok a buktató.

– Akadnak olyan dolgok is, amit megerősít földrajzosként?

– Amikor Luke Skywalker belenéz a kettős naplementébe, azt gondoljuk, ez erős túlzás, pedig a cirkumbináris bolygóknál ilyen a valóság. És az ilyen világ sokkal gyakoribbak mint a földi. A Marson pedig valóban lehet krumplit termelni.

– Mikor kezdődött ez a sci-fi boncolgatás?

– Megkaptam a Dűnét 12 évesen, és belehabarodtam a terraformálásba. Azóta mindig keresem a fantasztikus filmekben a tudományos és a társadalmi törvényszerűségeket. Olyasféle kérdések érdekelnek, hogy mi történne, ha beengednénk egy ombudsmant Harry Potterék Roxfort iskolájába? Hozzátenném azt is, a mai középiskolai oktatás nem készíti fel a diákokat, hogy az ilyen könyveket hogyan kell olvasni és értelmezni.

– Kinek ajánlaná a könyvet?

– Minden sci-fi-rajongónak és aki írni akar hasonlót, vagy aki a moziban döbben rá a sci-fi és fantasy varázsára.

– Van e téren további terve?

– A kollégákkal gondolkodunk, hogy a középiskolás földrajzot sci-fikkel dolgozzuk fel. Hátha nagyobb kedvet kapnának a földrajztanuláshoz.

Speciális órák keretében sci-fit is tanít

Dr. Pirkhoffer Ervin 1972-ben született Pécsett. Meszesen járt általános iskolába, a Nevelési Központ Apáczai Csere János Gimnáziumában érettségizett. A Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett földrajztanári diplomát 1997-ben. A Pécsi Tudományegyetemen 2000 óta tanít, a Földrajzi Intézet általános igazgatóhelyettese, habilitált docens a Földrajzi Intézet Természet- és Környezetföldrajzi tanszékén, ahol speciális órákat is tart a fantasztikus filmek tudományos értelmezéséről. Felesége közgadász, két gyerekük van, Bence 8, Máté 5 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!