figyelem

2019.05.31. 11:30

Biciklizzünk inkább az autózás helyett – erről is szól a Zéró Emissziós Napok

Zéró Emissziós Napok elnevezésű programot hirdettek Baranyában is az Európai Fenntarthatósági Hét keretében, amely tegnaptól zajlik és június 5-ig tart. A program célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése.

Dunántúli Napló

Sokan választanak környezettudatosan autót, úgy, hogy a gépjármű károsanyag-kibocsátását is szem előtt tartják. De egyre többen döntenek úgy, hogy személyautó helyett inkább busszal, biciklivel vagy gyalogosan közlekednek. Az emisszió a károsanyag-kibocsátást jelenti, a levegőbe kerülő szennyezőanyagok nemcsak az egészséget károsíthatják, de az üvegházhatáshoz is hozzájárulnak.

Az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozatot írtak alá április közepén baranyai és pécsi szereplők a Pécsi Tudományegyetemen. Az aláíró felek megállapodtak abban, hogy létrehozzák és működtetni kezdik a Baranyai Virtuális Erőmű Programot. A program célja, hogy a benne résztvevő partnerek energia- és szén-dioxid megtakarításait pályázatain és saját projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, a jó példáikat megossza és díjazza.

Az összefogás eredményeképpen a BAVEP és mentora, a PTE első közös akciója a Zéró Emissziós Napok program, amelyre május 30. és június 5. között kerül sor. A kezdeményezéshez intézmények, cégek, iskolák és magánszemélyek csatlakozhatnak egy, a PTE által megnyitott regisztrációs felületen, ahol mindenki feltüntetheti, hogy az adott napon hány kilométert tett meg gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. Ez alapján minden résztvevő pontosan nyomon követheti saját szén-dioxid megtakarítását, mérőszámokon alapuló környezettudatos közlekedését.

Kedvezményes árú jeggyel utazhatnak

Pécs önkormányzatának közgyűlése határozott arról, hogy a fenntarthatósági hét idejére a lakosság kedvezményes utazásra jogosító jegyet tudjon váltani a Tüke Busz Zrt. járataira. Ennek értelmében május 30-án a pénztárakban a 7 napos jegyet a 3 napos áráért lehetett megvásárolni. A tegnap megváltott jegy egy hétig használható fel utazásra.

A diákok körében is népszerű az ötlet

A Zéró Emissziós Napokhoz a Leőwey Klára Gimnázium is csatlakozott, mely kapcsán június 4-re autómentes napot hirdettek. A diákokat arra buzdítják, hogy ezen a napon próbáljanak meg ne autóval menni az iskolába. A diákoknak tetszik a kezdeményezés, a legtöbben szívesen csatlakoznak hozzá. Zalay Szabolcs intézményvezetőtől megtudtuk, az iskola megállapodást kötött a Tüke Busz Zrt.-vel, melynek értelmében a leőweys tanulók június 4-én diákigazolványuk felmutatásával használhatják a helyi járatú buszokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!