ballag már a ....

2019.05.04. 07:00

Fájó szívvel intenek búcsút, ám közben az érettségire készülnek

A május és a június az egész országban a ballagásról szól. Míg május elején a középiskolai ünnepségek időszaka van, néhány hét múlva az általános iskolai ballagások is elkezdődnek.

Tóth Viktória

Több ezer baranyai végzős középiskolás int búcsút a napokban alma materének, előkerülnek a szekrény mélyén pihenő öltönyök, matrózblúzok és nyakkendők. Az iskolai ünnepség során az osztály néhány tagja felidézi az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok jó tanácsokkal látják el a búcsúzó, immár felnőtté vált diákokat. Az ünnepség szimbolikus jelentést is hordoz magában: a végzősök valójában nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárult, mely után új élet vár rájuk.

 

Az eseményt követően a szülők családi összejövetelt rendeznek, de a diákoknak nincs sok idejük ünnepelni, ugyanis pénteken már elkezdődött az érettségi a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal. Az Oktatási Hivatal információi alapján az írásbeliket május 3-a és 24-e, az emelt szintű szóbeliket június 5–13., a középszintű szóbeliket pedig június 17–28. között tartják. Hétfőn a magyar írásbelikkel folytatódik a nagy megmérettetés, kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol nyelv, pénteken pedig a német nyelv következik.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára. Így a reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14 órakor. Az írásbeli érettségik – főként a magyar és a történelem – lehetséges témáiról megkezdődtek a találgatások is, több internetes felületen, blogon is latolgatják, hogy mely író vagy költő, illetve történelmi esemény szerepelt már régen a vizsgakérdések között.

Nem árt tudni, a diákoknak idén is az érettségi vizsgák kezdetéig kellett teljesíteni a kötelező közösségi szolgálatot, abban az esetben, ha a vizsgázó ezt nem teljesítette, nem kezdheti meg az érettségi vizsgáit. A magántanulóknak és az évismétlőknek is teljesíteniük kell a közösségi szolgálatot. Ám a rendelkezés nem vonatkozik azokra a vizsgázókra, akik egy korábbi vizsgaidőszak előtt már befejezték a középiskolai tanulmányaikat, vagy már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal.

Népszerű szokás, hogy a szóbeli érettségik befejezése után bankettet tartanak az osztályok, melyre meghívják tanáraikat is. Ünnepléssel, beszélgetéssel engedik ki a fáradt gőzt, és köszönnek el végleg egymástól. Van amelyik osztály étterembe megy, egy vacsorát tölt el együtt, de arra is van példa, hogy a diákok kibérelnek egy házat, ahol grilleznek, bográcsoznak. A június végi bankett után már csak egy dolog van hátra, egy hónapot várni, míg kiderül: ki melyik felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait.

Címkék#ballagás

Ezek is érdekelhetik