Sokallják

2019.05.15. 07:00

Ha nem tudják leolvasni a vízórát, jön a kötbér

Kötbért szab ki a szolgáltató, ha az előre jelzett időpontokban a vízóra-leolvasó nem tud bejutni a lakásba, vagy ha valaki nem fizeti be időben a számláját.

W. K.

Fotó: Löffler Péter

A vízóra-leolvasó nem tudott bejutni a lakásba, ezért 3 ezer forint kötbért számlázott ki a Tettye Forrásház Zrt.– panaszolta több olvasónk. Az érintettek elfeledkeztek a szolgáltató által adott időpontról – a kötbért túlzónak tartják. Ahogy azt az 5 ezer forintos kötbért is, amit egy be nem fizetett számla miatt kapott egy panaszos.

A téma kapcsán a Tettye Forrásház Zrt. tájékoztatott: Kötbért szerződésszegés esetén alkalmazhat a szolgáltató, Pécsen 2016 óta fokozatosan vezették ezt be. Tavaly júniustól, amikor évi egyszeri leolvasásra álltak át, kampányban figyelmeztettek a meghiúsult leolvasás következményeként alkalmazandó kötbérre (lakossági ügyfélnél 3000, közületnél 5000 Ft).

A kötbérek típusait és mértékét a szolgáltató Üzletszabályzata tartalmazza, leggyakrabban az évi egyszeri leolvasás-mérőellenőrzés nem biztosítása esetén terhelik ki, illetve nem fizetéskor – utóbbit a bevezetése óta 2500 esetben.

– A leolvasás, a díjak megfizetése, alapvető fontosságú a szolgáltatás szempontjából – hívják fel a figyelmet. Az évi leolvasás és ellenőrzés elősegítése az ügyfél jogszabályban előírt kötelezettsége, egyben érdeke is, így tud a tényleges felhasználás alapján számolni a szolgáltató. A mérőhely ellenőrzése is zajlik, a szakemberek problémákat is felfedeznek. Havonta átlagosan 120-150 figyelemfelhívást küldenek ki a szokatlanul magas fogyasztást mutató mérők tulajdonosának: a belső hibák időben való feltárása jelentős kiadásokat előzhet meg.

Többször jönnek

Ha az ügyfél nem teszi hozzáférhetővé a mérőt évi egy alkalommal, szerződésszegést követ el. A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a felhasználási helyek 90%-ába jutnak be, a lakások, házak 6,7%-ában marad zárva az ajtó a leolvasó előtt és adatot sem kap a szolgáltató. Tavaly 110.277 leolvasás valósult meg, a felhasználók kb. 1 százaléka esetében kellett kötbért kiterhelni.

A társasházaknál legalább kétszer kísérlik meg a leolvasást – az első kísérlet után értesítőt hagynak a pótleolvasás időpontjáról, de van lehetőség esti időpontot is kérni. Családi házaknál szigorúbb a szabály, többször próbálkoznak, levelet is küldenek a felhasználónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!