fejlesztés

2019.05.15. 20:00

Kezdődik a Ferencesek utcája felújítása, mutatjuk az ütemezést

Hétfőn elkezdődik a belváros egyik legszebb részének, a Ferencesek utcájának a felújítása. Az átfogó munkálatok kapcsán sok panasz merült fel a környéken lakók és az üzlettulajdonosok részéről – holott korábban éppen ők sürgették a beruházást.

HLB

Nagy a felháborodás az érintett lakosok és kereskedők részéről a napokon belül kezdődő felújítással kapcsolatban, bár éppen maguk az érintettek kezdeményezték az utca rendbetételét. Merza Péter, a városfejlesztési társaság vezérigazgatója szerint az utca fejlesztése már két éve napirenden van, éppen az érintett lakók és kereskedők igényeinek megfelelően. Az ő kérésükre készültek el a díszburkolatra és a fejlesztésre vonatkozó tervek.

Sokaknak az időzítéssel is problémájuk akad. A tervek szerint a munkálatok csaknem egy évig tartanak, így gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mikor kezdődnek el, nem lesz olyan időpont, amikor az mindenki számára megfelelő lenne a munkavégzéshez. Az optimális kezdés ugyanis a szolgáltatók ellátási kötelezettségén és az időjáráson múlik. Mivel a fűtési szezon október közepétől április közepéig tart, azon időszak alatt nem lehet kicserélni a gázvezetékeket, így tehát csak most kezdődhetnek meg a munkák. Mindezeket a feladatokat a szolgáltató végzi, ezekhez az önkormányzatnak nincs köze.

Ugyanígy nem a város dolga, hogy a cégek által elvégzett – a lakosok és kereskedők érdekében történő – munkák miatt keletkező esetleges bevételkiesés miatt kártalanítsa az érintetteket. Az önkormányzat feladata az, hogy mindenkivel egyedileg egyeztetve olyan megállapodást kössön, amely csökkenti a boltosok terheit – ami vonatkozzon akár a bérleti díjakra, akár az adófizetésre. Ennek mértéke pedig csak akkor lesz világos, ha láthatóvá és mérhetővé válik az üzletek forgalomkiesése.

Lássuk hát a projekt tervezett menetét.

A Ferencesek utcája Jókai tér és Váradi Antal utca közötti szakaszának felújítása május 20-án, hétfőn kezdődik az E.ON gázvezeték-rekonstrukciós munkálataival. A tervek szerint nyolc hétig dolgoznak a gázszolgáltató munkatársai a területen, majd július 15. és október 15. között, 13 héten át a Tettye Forrásház végez szennyvíz- és vízvezetékfelújítást. Október közepétől december 8-ig a E.ON áram- és a Telekom vezetékrekonstrukciós munkálataira kerül sor.

Az utca burkolatának megújítása november közepén indul. Lényeges, hogy ez a munka csak tartósan 5 °C feletti hőmérséklet esetén végezhető, így a munkálatok egy részét tavasszal fejezik be. A szolgáltatók természetesen előbb is teljesíthetik a feladatot, így az egyes fázisok rövidülhetnek és átfedhetik egymást.

Természetesen az áruszállítást is biztosítják a kereskedők számára, ezért a Jókai utca északi és az Apáca utca keleti végén bővített rakodóhelyeket biztosítanak számukra. A kivitelezők naponta 17.30 és reggel fél nyolc között teszik lehetővé az egyes ingatlanok gyalogszerrel és járművel történő megközelíthetőségét. (A Jókai teret nem lehet használni gépjármű-közlekedésre a burkolat védelme miatt.)

A hulladékszállítást szintén nem hanyagolják el, a munkálatok ideje alatt a zsákokban összeszedett szemetet gyűjtőpontos rendszerben gyűjtik a kukásautóval nem megközelíthető szakaszokon. A zsákok gyűjtőpontra való eljuttatásában az éppen kivitelezést végző cég is közreműködik.

Mivel a beruházás valószínűleg nem fog befejeződni ebben az évben, az ideiglenes helyreállítást minden szolgáltató a terepszintig hajtja végre a téli üzemszerű használat és a vezetékek védelme érdekében. Az átmeneti időszakban betonnal fedik le az utcát a végleges burkolat elhelyezéséig, maga a végső burkolat ugyanolyan porfír lesz, mint a Jókai téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!