vinyl őrület

2019.05.12. 07:00

Nagy divatja lett mostanában a lemezvásárlásnak

Május 11-én szombaton ismét rengeteg bakelit között válogathattak a Nappali Bárban az érdeklődők, a szerencsések igazi ritkaságokat is felfedezhettek. Aki lemaradt, ne csüggedjen, az eseményt minden hónap második szombatján megrendezik.

P.P.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy a kétezres évek elején a pécsi IH-ban többször tartottak lemezbörzét, ahol a vinylek (egyesek bakelitnek hívják) és a CD-k között válogathattak az emberek. Nem az ár számított igazán, hanem a felhozatal. Száztól tízezer forintig hozzá lehetett jutni a zenéhez. Bosnyák János és Erdei Krisztián hét éve szerveznek lemezbörzét Pécsett, a Nappali Bárban. Mindketten DJ-skedtek korábban, így jött a vinylek gyűjtésének ötlete is.

- A legelső lemezbörzét hét évvel ezelőtt tartottuk meg a Nappaliban. Szerettük volna, hogy más is részesüljön ebből a gyűjtési kultúrából, és úgy gondoltuk, hogy van is erre igény. Nem tévedtünk, sokan érdeklődtek már akkor is, mostanság pedig még több befogadója van a hanglemezgyűjtési kultúrának – mondta el lapunknak Erdei Krisztián szervező.

Az árak ma is változóak, 500 – 1000 forinttól kezdve a csillagos égig emelkedhetnek, attól függően, hogy mennyire eredeti, milyen állapotú és mennyire ritka az adott bakelitlemez. A kínálat nagy, mindenki megtalálhatja a hozzá közelálló darabokat. Több árus és gyűjtő is el szokott látogatni az eseményre, akiktől szintén lehet vásárolni.

A szervező azt is elmondta, hogy sokan rácsodálkoznak a börzére, van, akit meglepetésként ér, hogy még léteznek a hagyományos korongok. Elsősorban nem is a DJ-k, hanem az épp arra járó civil emberek szoktak vásárolni, akik egykori, vagy mostani kedvenc előadóik lemezeit fedezik fel, mint a The Rolling Stones, Madonna, vagy a Boney M. Lemezjátszót is sokan keresnek ilyenkor.

Sok ritkaságot is árulnak a börzén, amelyeket nehéz beszerezni. Annál többet ér egy lemez, minél eredetibb. Számít az, hogy milyen állapotú, milyen nyomású, vagyis hol adták ki. Vannak német nyomású, olasz, brit, ha például jazzről beszélünk, akkor az amerikai éri a legtöbbet. Még többet érhetnek a távol-keleti, japán és koreai lemezek – tudtuk meg a szervezőktől.

- Ami az utóbbi évek tapasztalata, és ami a kezdeteknél nem volt meg, hogy jobban érdeklődnek az emberek a lemezvásárlás iránt. Nagy divatja lett mostanában a hanglemez vásárlásnak, míg a CD-nek már nem igazán van értéke. Az emberek keresik a hanglemezeket, aminek talán köze lehet a birtoklási vágyhoz is. Sokkal jobb a hangzása, mint a streaming oldalakról letöltött zenéknek – árulta el Erdei Krisztián.

A börze minden hónap második szombatján kerül megrendezésre, ahová mindenkit várnak szeretettel, a legközelebbi alkalom azonban kivételesen június 1-én lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!