Mecseki gyilkos

2019.06.25. 17:30

Az utolsó kivégzés: életével fizetett a brutális gyilkosságért

Negyvenöt éve hajtották végre a baranyai bíróság által meghozott utolsó halálos ítéletet.

Zs. J.

M. Éva nyolcéves volt, mikor meggyilkolták. Szüleivel a pécsi–gyükési városrészben élt. Azon a végzetes napon, 1974. május 10-én délelőtt szülei bevásárolni küldték a tettyei kisboltba.

Hiába várták haza szülei a kislányt, ő többé már nem érkezett meg. Az édesapa egy idő múlva keresésére indult. Azon az útvonalon haladt, a kőbánya fölötti erdei ösvényen, amelyen a nyolcéves kislánya is szokott. Az úton megtalálta a bevásárlószatyrot, és a közelben vérnyomokat látott. Azonnal értesítette a rendőrséget, akik egy bokorban megtalálták a kislány holttestét.

A rendőrség nagy erőkkel kezdett a gyilkosság felgöngyölítésébe. Közel háromezer embert hallgattak meg. Kihallgattak úgyszólván mindenkit, aki a gyilkosság napján a Tettyén sétált, ott dolgozott, vagy azon a környéken élt. Jó néhányan lényegi információval szolgáltak a rendőröknek. Az egyik tanú pontos személyleírást adott a gyilkosról. Nyéki Oszkárt 1974. október 3-án fogták el.

A bírósági tárgyalást a mostani Harmadik Színházban (korábban Ságvári Művelődési Ház) tartották, melyen több száz érdeklődő vett részt.

Nyéki Oszkár az utolsó szó jogán bűnösnek vallotta magát. 1975. január 16-án halára ítélték. A Dunántúli Napló beszámolója szerint Nyéki az ítéletet közömbösen vette tudomásul, mindössze alig hallható szavakkal mondta: „Enyhítésért fellebbezek”. A kegyelmi kérelmét elutasították. Nyéki Oszkárt 1975. tavaszán kivégezték. Erre az időszakra esett a Baranya Megyei Bíróságon az utolsó végre is hajtott halálos ítélet meghozatala, vagyis Nyéki Oszkár ügye.

A végzetes nap története

A gyilkosság reggelén Nyéki két üveg sört és egy fél kevertet ivott meg egy italboltban. Innen az útja az Ágoston térre vezetett, ahol a Piros Rózsa vendéglőben egy újabb pohár sört ivott. Ahogy a vendéglőből kilépett, útja a Mecsekre vezetett. Közben egy közeli boltban két kólát vásárolt. Az egyik tárgyaláson elmondta, már akkor elhatározta, ha találkozik egy kislánnyal, akkor brutálisan végez vele. A Felsőgyükésbe vezető köves­út melletti kőkeresztnél találkozott M. Évával, aki a tettyei kisboltba ment vásárolni. Megvárta, míg visszatér. A kólás üveggel fejbe vágta, behúzta egy bokorba, és brutálisan végzett vele.

Többször is elítélték a gyilkost

A többszörösen elítélt, 23 éves férfi 1974. január 15-én szabadult a börtönből. Korábban lopás, betörések, tiltott határ­átlépés miatt ült. A nyolc általános iskolát nehezen végezte el, többször megbukott. 1965-ben ipari tanuló lett Budapesten, de mindössze három hétig járt iskolába. A fővárosból Pécsre költözött, a Pécsi Vasas Kisipari Termelőszövetkezetnél lett ipari tanuló. Néhány hét után otthagyta, csavarogni kezdett. Így ismerkedett meg egy 17 éves lánnyal, akit arra buzdított, hogy létesítsen szexuális kapcsolatot más férfiakkal. A barátnője ezt teljesítette. Alkalmi szexpartnereitől ékszereket lopott, amiket Nyéken értékesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!