körkép

2019.06.27. 14:00

Károkat okozott Baranyában az időjárás

Jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban is a szélsőséges időjárás. Baranya agrármegye, így a Baranya Megyei Kormányhivatal számára kiemelkedően fontos, hogy a kárenyhítési eljárások során hatékonyan segítse a gazdákat. Az elmúlt időszak viszontagságos időjárása miatt bizony szükség is van az intézményi segítségnyújtásra.

W. K.

Az idei évben jégverés, felhőszakadás és viharkár miatt is érkezett már bejelentés a helyi gazdáktól a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz. Az érintett területeken gyümölcsültetvények, kukorica, őszi kalászosok egyaránt előfordultak.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint, amennyiben a gazdák bármilyen elemi káreseményt észlelnek, arról a Magyar Államkincstár online felületén tehetnek bejelentést a saját ügyfélkapujukon keresztül. Aki még nem rendelkezik ügyfélkapuval, az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak segítségét is kérheti.

A témában nyújtott tájékoztatás szerint a rövid időlefolyású káreseményekkel – azaz jégesőkárral, tavaszi fagykárral, viharkárral, felhőszakadáskárral – kapcsolatban azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell megtenni a bejelentést. Azokban az esetekben (mint például téli fagykár vagy aszálykár), amikor a hozamcsökkenés csak később vehető észre, illetőleg várhatóan később realizálódik, a 15 napos határidő az észleléstől számít.

Fontos, és megszívlelendő szempont, hogy a károsodott területeken a betakarítás – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a bejelentést követő 10. nap után kezdhető meg annak érdekében, hogy a hatóságnak elég idő álljon rendelkezésre az érintett parcellák szemlézésére. Néhány kár­esemény esetében lehetőség nyílik arra, hogy helyszíni szemle nélkül, adminisztratív úton folytassák le az ellenőrzést. Ilyenkor az elbírálásához szükséges adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

– Ha a hatóság a helyszíni vagy adminisztratív ellenőrzés során megállapítja, hogy a káresemény valóban bekövetkezett, és az általa okozott várható hozamcsökkenés meghaladja a 30 százalékos mértéket, a gazdálkodó a kárenyhítési év végén – adott év november 30-ig – jogosult kárenyhítő juttatás iránti igény benyújtására a Magyar Államkincstárhoz – áll a Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában. A kárenyhítő juttatás igénybevételéhez a hatóságnak minden esetben vizsgálnia kell azt is, hogy az igénylő esetében teljesült-e az érintett növénykultúra 15 százalékot meghaladó hozamérték csökkenése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!