sajnos

2019.06.09. 10:30

Komoly függőséget okozhat a közösségi média

A fiatalok már nemcsak szabadidejükben, hanem az iskolában is gyakran használják a mobil alkalmazást.

Bátonyi Donát

Az Instagram egy telefonra telepíthető alkalmazás, amivel a mobilon készített fényképeket lehet megosztani bárkivel, illetve művészi hatású szűrőkkel lehet ellátni. Így a leghétköznapibb képeket is pár mozdulattal olyanná lehet varázsolni, mintha egy profi fotós készítette volna. Az alkalmazás lényege a vizualitás – a kép és a mellé írt szöveg gyakran együtt mesélnek.

A közösségi oldalhoz bárki csatlakozhat, akinek van egy e-mail-címe. Az alsó korhatár elvileg 13 év, ám ezt a többi közösségi hálóhoz hasonlóan sokan kijátsszák. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a közösségimédia-használat komoly függőséget okoz, és káros hatással van a fiatalok lelkivilágára. Ugyan a függőség elsőre erős szónak tűnhet, de valójában bármi lehet függőség, amire igaz, hogy mindent alárendelünk neki, hogy egész nap csak azt várjuk, és hogy egyre intenzívebben kell csinálnunk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint legelőször.

Rita, egy pécsi középiskola első éves diákja elmesélte, hogy az iskolában szinte minden szünetben készítenek képeket a barátnőivel, és használják az Instagram-alkalmazást. A legtöbb barátjával is csak online tartja a kapcsolatot, iskola után pedig órákat tud tölteni azzal, hogy mások képeit böngészi. Egy friss felmérés szerint a mai 16–24 év közötti fiatalok körében 20 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Örülni azonban nem feltétlenül kell: szakértők szerint egyszerűen arról van szó, hogy a drogot és az alkoholt felváltotta a közösségi média, ami ugyanannyira veszélyes, csak nem a testre, hanem a lélekre.

Fő a biztonság

Sokan csak tárolásra használják az alkalmazást. Fontos, hogy alapértelmezés szerint a profilt és a bejegyzéseket bárki láthatja az Instagramon – így azokat bárki szabadon le is töltheti. A fiókot priváttá lehet tenni, amit az alkalmazás beállításaiban az adatvédelem és biztonság menüpontban található fiók adatvédelme opció alatt lehet megtenni. Ha a fiók privátra van állítva, csak a jóváhagyott követők látják a fényképeket vagy videóikat a keresőcímke- és a helyoldalakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!