Regatta

2019.06.01. 08:12

Papírhajók versenyeznek szombaton a Vince patakon

Tavaly kétszáz papírhajó szelte a habokat az első Vince Patak Regatta versenyen, s több mint négyszáz lelkes szurkoló izgulta végig a csodahajók küzdelmeit.

Zsigmond József

Mint Jankó Mátyás, a Papír Panír alkotóműhely tagja, és egyben a verseny egyik szervezője lapunknak elmondta, a legkisebb induló egy kilenc hónapos csecsemő volt, aki apuka karjában ülve „hajtogatta” össze a papírhajóját, s közösen indították el a hajójukat a versenyen.

Az idei esemény lebonyolítása hasonlóan zajlik a tavalyihoz. Szombat reggel kilenckor kapunyitás a Vince utcában, tíz órától pedig indulnak a futamok. Először a Cserző-sprint hajói rajtolnak. Ez egy rövidtávú gyorsasági verseny, ahol az egyedüli ellenfél a stopper­óra. A másik a Poturlok-akadályverseny. Itt a Vince utca közepétől startolnak a hajók, a befutó Létra kapujánál lesz. A Vince Patak Regatta verseny egyik legizgalmasabb futamának a Kalóz Kacsakör ígérkezik, melynek a döntőjét fél hatkor tartják. Erre a versenyszámra nevezni az otthon eszkábált hajókkal lehet.

– Két kritérium van. A hajó anyaga lehet bármi. A maximális mérete 14x7x7 centiméter, és nem lehet kör alakú

– mosolyog Jankó Mátyás. – Ennek az oka az, hogy tavaly egy levágott műanyag pohár alja nyerte a futamot.

Az esemény közösségi finanszírozásból valósul meg. Korábban öt belvárosi szórakozóhelyen helyeztek el papírdobozokat, ám annyi összeg nem jött össze, ami állná a költségeket. Ezért a verseny ideje alatt is elfogadnak kisebb-nagyobb adományokat. Egy újdonsággal is készültek: a helyszínen Anyahajó, Kapitány, Kadet feliratú pólókat lehet vásárolni.

Képünk a tavalyi versenyen készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!