tudomány

2019.07.19. 14:00

A 3D nyomtatás meghódította a pécsi középiskolai oktatást is

Sikeresen szerepeltek a Janus Pannonius Gimnázium diákjai egy közelmúltban megrendezett versenyen. A pécsi gimnázium csapata harmadik helyen végzett a társasjátékkészítő-pályázaton, jutalmuk, hogy megtarthatják a magyar fejlesztésű 3D nyomtatót.

P. P.

dav

A CraftUnique társasjátékkészítő-pályázata 2017-ben indult, azzal a céllal, hogy a 3D nyomtatás könnyebbé és játékosabbá tegye a tanulást. 2019-ben a beküldött pályázatok alapján tíz iskolát választott ki a vállalat, amelyeknek CraftBot nyomtatót biztosítottak a versenyre.

A harmadik helyen három iskola is osztozott, köztük a Janus Pannonius Gimnázium.

– A pécsi csapatot Dlusztus Péter tanár vezette, akik kifejezetten aktívak voltak a feladatban – tudtuk meg Szász Évától, a CraftUnique Kft. marketingvezetőjétől.

A pályázat kiírói az egyik népszerű közösségi oldalon hoztak létre egy csoportot, ahol nyomon követték a teljes projektet. Ebben a csoportban mind a diákok, mind pedig a tanárok kiposztolhatták ötleteiket, gyártmányaikat. Bár mindenki aktívan részt vett a feladatokban, Kis-Bogdán Kolos 10. B-s tanuló kiemelkedő szerepelt a feladat során, hiszen egyrészt ő volt az, aki észrevette pályázat lehetőséget, illetve vezető szerepet játszott abban, hogy a társasjáték elkészüljön.

A társas elkészítésében több évfolyamból segítettek diákok, többek között hetedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek is. A játék maga logikai típusú játék, amelynek az a lényege, hogy egy területet hódítsanak meg a részvevők, s ezen uralkodjanak. A társasjáték teljesen innovatív, a csapat egy keretrendszert készített, amelynek az alapja egy hatszög. Azért a hatszöget választották, mert elmondásuk szerint ez a természet egyik legnagyobb csodája, elég, ha csak a méhekre gondolunk. A játék végül a HexaPath nevet kapta.

– A pécsi csapat játéka nagyon izgalmas lett, s ők voltak az egyetlenek, akik a társas száz százalékát a 3D nyomtatóval készítették el. Az is nagyon tetszett nekünk, hogy olyan játékot találtak ki, amelybe sok tantárgy bevonható – mondta el lapunknak Szász Éva.

A Janus Pannonius Gimnáziumban egyébként a diákoknak lehetőségük van 3D tervező és tárgyalkotó szakkörben is részt venni, ahol most már a magyar fejlesztésű 3D nyomtató is nagy segítséget jelent, s hatalmas az érdeklődés a diákok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!