Csarnóta

2019.07.01. 10:06

A huszárokra mosolygott a Jóisten

Kézműves vásárral, színpadi programokkal, lovas felvonulással és látványos huszárbemutatóval kedveskedtek a vendégeknek a Tenkes Csárdában, amely már 17 éve ad otthont az immár huszadik alkalommal megrendezett huszártalálkozónak.

Zs. K.

Kovács Gábor, a Tenkes Csárda tulajdonosa elmondta, a hagyományőrzést nagyon fontosnak tartja, ezért mindig örömmel rendezik meg ezt az eseményt, a programokat pedig évről évre igyekeznek gazdagítani, hogy a több mint száz érdeklődő jól szórakozzon.

– Az a tapasztalat, hogy aki egyszer már itt volt a rendezvényen, az újra keresi a következő években az eseményt – mondta Kovács Gábor. Hozzátette, minden korosztálynak megfelelő programokkal várták a vendégeket, vetélkedőkkel, ügyességi versenyekkel, díszszemlével, lovas felvonulással készültek, az idén pedig a Siklósi Vár csapata vásári komédiával készült, illetve a Pécsi Sörfőzde ingyenesen biztosított sörkóstolót a résztvevők számára.

Figura Ede előadóművész kalauzolta el a játékok világába gyerekeket, fellépett a Harka Néptáncegyüttes és a Pécsi Nemzeti Színház művészei operettműsorukkal szórakoztatták a közönséget. Emellett különleges gasztronómiai ajánlatok, sörkóstolók és esti vigadalom tette felejthetetlenné a programot a résztvevők számára.

– Nagyon jól sikerült az idei emléktúra és a Jóisten is ránk mosolygott, hiszen nagyon szép időt kaptunk erre a pár napra – mondta vitéz Csizik Mihály hagyományőrző őrnagy, a Tenkes Hadjárat vezetője, a Tenkes Lovas Sport Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület elnöke. Hozzátette, elődeink nagyon jól kitalálták ezt az egyenruhát, ugyanis a posztója csupán egy ideig fűt, utána hűt, sok folyadékkal jól el lehetett viselni még a legnagyobb hőséget is.

Csizik Mihály emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt még kilencnapos volt az emléktúra a mai táv háromszorosával, a mai távot hét éve teszik meg. Az idén 24 lovas indult útnak a siklósi lovastanyáról, és minden érintett településen (Csarnóta, Túrony, Kistótfalu, Vokány, Palkonya, Villánykövesd, Villány, Nagyharsány, Kisharsány, Siklós, Harkány) díszszemlét tartottak. Ennek hagyományait, parancsszavait, kézjeleit, koreográfiáját korhűen idézik.

– Mi elsősorban az 1848-as szabadságharc korát idézzük fel, de érkeztek hozzánk Németországból porosz egyenruhában, és szoktak jönni hozzánk Erdélyből, természetesen magyar hagyományt őrizve, emellett a tihanyi polgármester is évek óta résztvevője a Tenkes Hadjáratnak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!