érdekesség

2019.08.02. 09:25

Eredeti fényben látható a Szent Korona másolata

Szinte ugyanolyan, mint az eredeti.

M. R.

Ingyenesen tekinthetők meg a koronázási ékszerek másolatai a Zsolnay Negyedben augusztus 1-től egy hónapon át. A rekonstrukciók az 1980-as években készültek Csomor Lajos ötvösművész vezetésével.

– A Szent Korona 1983-ban rossz állapotban került vissza Amerikából – mondta Kókány Adrás, az ISTF Kft. résztulajdonosa. – Restaurálásra volt szükség, de emellett egy másolatot is készítettek, ez látható most Pécsen. Szinte mindenben megegyezik az eredetivel, a különbség annyi, hogy a másolaton látható egy, az eredetiről hiányzó mozaik, a drágaköveket pedig üveggel helyettesítették.

A kiállított tárgyak között a kard másolata is helyet kapott. Eredetijét az 1300-as években ajándékozták Prágának. Csomor Lajos viszont másolatot készíthetett róla, ennek köszönhetően látható most. Megtekinthető még az országalma és a jogar másolata, utóbbiról azonban érdemes tudni, hogy a történelemben csak később került a koronázási ékszerek közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!